Védnök igen, elnök nem?

Hazai futballkörökből többen megkeresték Kóka János gazdasági minisztert: amennyiben a sportág berkeiben támogatást kapna, lenne-e az MLSZ elnöke? Interjúnkban Kóka erről is beszél.

- Foglalkoztatja a dolog?

- A futball foglalkoztat, mert - bár sohasem voltam igazi szurkoló - az a megfigyelésem, hogy talán semmi más nem érdekli annyira az embereket, mint a labdarúgás. Szerdán még Moszkvában tárgyaltam gáz- és energiaügyekben, de a telefonom szinte kizárólag azért csörgött újra és újra, mert felvetődött, hogy esetleg közöm lesz a futballhoz.

- A hívók örömüket fejezték ki, vagy azt mondták: isten ments, hogy "beszálljon"?

- A barátaim inkább igyekeztek lebeszélni. S magam is hajlok rá, hogy ne ambicionáljam különösebben az MLSZ-elnöki posztot, és csak a háttérből támogassam azt, akit a szövetség elöljárójává választanak. Kampányidőszak következik, minden félórám be van osztva, ráadásul személyemmel a futball esetleg bekerülne a politikai erőtérbe, és attól tartok, a politika itt óriási károkat tudna okozni. Ha erre gondolok, kapásból azt kellett volna mondanom a felkérésre, hogy szó sem lehet róla. Mégsem mondtam... Nem, mert úgy vélem, felelőtlenség lenne huszonnégy órán belül kategorikusan visszautasítani egy efféle lehetőséget.

- Ön szerint mi ebben a lehetőség?

- Több is van benne. Mindig vonzott az a feladat, ha valamely intézményt szervezetileg-gazdaságilag rendbe kellett tenni. Márpedig az MLSZ-ben a sportszervezést és a pénzügyeket illetően, azt hiszem, vannak még tartalékok... A futballban ma hatalmas összegek mozognak, és a magyar labdarúgásban sem kis pénz forog, csak azt rosszul költik el. De a pályára állítás feltehetőleg nem rám vár. Amitől viszont valóban megdobbant a szívem, az a 2012-es Eb megrendezésére vonatkozó pályázat. Gyárfás Tamás, aki korábban az úszószövetség támogatójának is megnyert, újabb javaslattal állt elő: Kósa Lajossal együtt legyünk a kandidatúra védnökei. Ebből is kitetszik: ez pártoktól független, közös, sőt - túlzás nélkül - nemzeti ügy. Az országot átfogó fejlesztések, amelyek egyébként is szükségesek, a pályázat sikere esetén garantáltan megvalósulnának, s azokat semmiképp sem határoznák meg politikai érdekek. Ráadásul a gazdasági diplomáciához hasonló kihívást jelent a rendezői jog elnyeréséhez elengedhetetlen lobbitevékenység. Nem azt kell sugallnunk Európának, hogy végre egyszer Keleten is legyen kiemelkedő futballesemény, hanem azt kell tudatosítani mindenkiben: az Eb minálunk a legnagyobb biznisz!

- És az lesz?

- Ha szakítani tudunk a másodrendűség érzésével, akkor az lehet. Noha jelenleg Olaszország esélyei jobbak, még - elhivatott munkával - meggyőzhetjük az európai szövetséget: velünk köti a legjobb üzletet.

- Tehát védnök igen, elnök nem?

- Az előbbit biztosan, az utóbbit alighanem jól mondja. (H. I.)

Kóka János
Kóka János
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.