A dán újság ismét bocsánatot kért

Ismét bocsánatot kért a muzulmánoktól a Mohamed prófétáról készült gúnyrajzok publikálásáért a Jyllands-Posten című dán napilap abban a levélben, amelyet az algíri dán nagykövetség útján juttatott el csütörtökön az algériai sajtóhoz.

Az arab nyelven megfogalmazott, a La Tribune című napilap által franciára fordított, és a Jyllands-Posten főszerkesztője, Carsten Juste által aláírt levél "nagy félreértést" említett a Mohamed-karikatúrák kapcsán, elismerve, hogy a szerkesztőség ez ügyben nem volt tekintettel a világ muzulmánjainak érzékenysége iránt.

Sok más iszlám országhoz hasonlóan Algériában is utcai felvonuláson tiltakoztak a muzulmánok az iszlám megsértése ellen; Algírban egy iszlámista párt felhívására mintegy 3 ezren tüntettek, és bojkottra szólítottak fel mindazokkal szemben, "akik a prófétához nyúlnak". Az algériai külügyminiszter is elítélte a gúnyrajzok közzétételét.

A Jyllands-Posten, amely tavaly szeptemberben először közölte a Mohamed-karikatúrákat, január 30-án már kifejezte bocsánatkérését a Petra jordániai hírügynökséghez küldött levelében. Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök üdvözölte ezt a gesztust.

Lech Walesa elítélte a karikatúrák közzétételét

Határozottan elítélte Lech Walesa, a lengyel Szolidaritás szakszervezet történelmi vezetője a Mohamed prófétáról készült karikatúrák európai lapokban, főként a lengyel sajtóban történt  megjelentetését. "Határozottan ellenzem vallási jelképek olyan módon történő ábrázolását, amely sérti mások érzéseit" - írta a Nobel-békedíjas volt lengyel államfő csütörtökön kiadott közleményében. A konzervatív Kazimierz Marcinkiewicz miniszterelnök keményen bírálta a szatirikus ábrák közreadását, és külügyminisztere, Stefan Meller hivatalosan bocsánatot kért a muzulmán közösségtől.

Tiltakozássá fajult egy 250 ezres síita ünnep Libanonban

Az európai lapokban megjelent Mohamed-karikatúrák elleni tiltakozássá fajult egy több mint 250 ezer fő részvételével megtartott síita ünnep csütörtökön a libanoni főváros déli részén, amely az Irán-barát síita lázadószervezetnek, a Hezbollahnak az egyik hátországa.

A vasárnapi bejrúti tüntetéstől eltérően, amelynek során a demonstrálók egy része a karikatúrák elleni tiltakozásul felgyújtotta a dán konzulátust magába foglaló épületet, ez a megmozdulás egyelőre békés maradt. A tüntetők jelmondatai részben a gúnyrajzok kiváltotta felháborodást tükrözték, de elhangzottak Amerika- és Izrael-ellenes jelmondatok is. A szeles, esős időjárás ellenére a biztonsági erők becslése szerint több mint 250 ezren gyűltek össze a legjelentősebb síita ünnep alkalmából megrendezett tömeggyűlésre.
(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.