Aukciós rekordokat döntött a Sotheby's

A héten került sor a két vezető londoni aukciósház téli, többek között impresszionista és modern művészeti kincseket tartalmazó árverésére.

A műgyűjtők által felfokozott érdeklődéssel várt eseményt megelőzően a képzőművészet egyszerű rajongóinak muzeális élményben volt részük. A Sotheby's és Christie's által áruba bocsátott, összesen 245 millió font becsült értékű kollekciót sokan tekintették meg abban a tudatban, hogy darabjait valószínűleg életükben először és utoljára láthatják.

A Sotheby'snek soha nem sikerült még ilyen értékes téli vásárt szerveznie, melyre a művészettörténet legnagyobb neveit vonultatta fel. Az impresszionista és modern aukció után kiderült, hogy a 68,7 millió fontos kasszasikerrel sikerült megdönteni az 1989-es bevételi rekordot. A legnagyobb szenzációt és a legmagasabb leütési árat Paul Gauguin Deux Femmes című festménye jelentette. Az 1902-ben készült képet 12,3 millió fontért (4,5 milliárd forintért) vásárolta meg egy brit magángyűjtő. A két tahiti nőt ábrázoló élénk, vidám színekben pompázó kép ötven éve először került piacra. További fénypont volt Joan Miró madarakat, fákat, a napot és a holdat részben figurális, részben absztrakt eszközökkel megragadó monumentális méretű festménye, mely 5,16 millió fontért talált gazdára.

A mayfairi aukció slágere tizenkét Edvard Munch-festmény volt, melyektől összesen 12 millió fontos bevételt várt és végül 16,89 millió fontot kapott a tulajdonos, Fred Olsen. A visszavonultan élő hajómágnás édesapja segített Munch festményeinek kimentésében Németországból az után, hogy Hitler degeneráltnak nyilvánította, és betiltotta a festő munkáit. Norvégia megszállása után a család hegyi farmján rejtegették a 36 képből álló gyűjteményt. Olsen azért válik meg becses örökségének egy részétől, hogy a külföld is jobban megismerhesse az expresszionizmus szülőatyjának műveit. Licitek valóban a világ minden tájáról érkeztek, de a kollekció közel 90 százaléka Európában maradt. A Sotheby's végül nyolc festő (például Nolde, Grosz és Dalí) aukciós csúcsát javította meg.

Az aukciós cég szakemberei nagyszerűnek tartják a kilátásokat. Azt szűrték le az impresszionista és modern művek aukciójából, hogy továbbra is nagy a kereslet a ritka, jó minőségű és megbízható pedigréjű művek iránt. A hagyományos európai és amerikai gyűjtők mellett Oroszországból és a Távol-Keletről is élénk az érdeklődés. Az Art Market Research műkereskedelmi kutatóintézet szerint az elmúlt évben az európai impresszionisták értéke 17, míg a kortárs művészeket tömörítő index 13,8 százalékkal emelkedett.

Gauguin képét 4,5 milliárd forintnak megfelelõ összegért ütötték le a londoni aukción
Gauguin képét 4,5 milliárd forintnak megfelelõ összegért ütötték le a londoni aukción
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.