A károk nem kiheverhetetlenek

Kesselyák Gergely az Operaház új főzeneigazgatója. Ez senkit sem lepett meg, hiszen Hegyi Árpád Jutocsa főigazgatói pályázatában a jövő évadtól már a karmester-rendező szerepelt ezen a poszton. Kesselyákkal igazgatóváltásokról, konfliktusokról, megoldásokról, bemutatókról beszélgettünk.


Kesselyák Gergely tanítványa volt Petrovics Emilnek, az Opera előző főzeneigazgatójának. Jó viszonyuk akkor romlott meg, mikor Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató és csapata átvette a dalszínház vezetését. Petrovics is szerepelt Hegyi nyertes dolgozatában, de gyorsan kiderült, nem tudnak együtt dolgozni. A zeneszerző lemondott, és azóta megszakadt a kapcsolat Kesselyák és közte. A karmester kezdetben megbízott főzeneigazgatóként dolgozott, nemrég azonban a szakmai testület megszavazta a kinevezését, Bozóki András miniszter pedig áldását adta rá.

Kesselyák szerint rendeződhet a kapcsolata mesterével. Pár hete "közös álmukat" valósította meg: Mozart születésnapján bemutatták a Don Giovannit nemrég végzett operastúdiósokkal, fiatal énekesekkel. Az előadásra hívta Petrovicsot, ő nem utasította vissza.

Kemény időszaknak tartja Kesselyák az elmúlt több mint fél évet, bár nyár óta a külső munkáinak nagy részéről lemondott. A korábbi elfoglaltságaiból megőrizte a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetői feladatát, mert azt ígérték, levesznek a válláról némi terhet. És így újra szorosabbra fűzhető a budapesti Operaház és a szegedi nyári játékok közötti kapcsolat.

- Talán hamarosan minden megnyugszik körülöttük, főleg, ha pályázat útján megtaláljuk az új ügyvezetőt és a kommunikációs igazgatót - mondja. Mindez azért meglepő, mert úgy hírlett, a szeptemberben menesztett ügyvezetőt, Závecz Ferencet váltó Kunos József kapta a kommunikációs direktori posztot is. - Szó volt erről, máshogy alakult - állítja a főzeneigazgató. Mivel Kunos és a főigazgató között egyre erősebb lett a feszültség, Hegyi leváltotta ügyvezetőjét. Kunos maradt a színháznál mint forrásteremtő, vagyis a pénzszerzés a dolga. A sok változás Kesselyák szerint nem okoz kiheverhetetlen károkat, mindez egy erőteljes átalakítás velejárója.

Azt mondják, az idei évadnyitó társulati ülés nem tett jót a főigazgató idegeinek, így a "három K": Kesselyák, Kunos és a balett-, valamint modernizációs igazgató, Keveházi Gábor intézte a teendőket. Ezt nem tagadja Kesselyák, de úgy érzi, végre a művészi munkára koncentrálhat. A főigazgató már kiheverte ugyanis a kezdeti megpróbáltatásokat, és teljes erővel dolgozik. A pályázat kiírásáig ő látja el az ügyvezető munkáját és a megfelelő szakember kinevezéséig a főrendezői posztot is. Az új vezetés Kovalik Balázst látta volna szívesen főrendezőként. De a rendező a főigazgató-pályáztatásban a "vetélytárs" -csapatban szerepelt, ezért nem tartotta etikusnak, ha elfogadja a felkérést. S hogy miért mondták le az évadra beígért Kovalik-rendezést? - Anyagi okokból maradt el a Xerxész-premier, 60 millióba került volna - mondja Kesselyák.

Később Anyegin-rendezését újította volna fel Kovalik. Már a szerepeket osztották, mikor kiderült, a kórusnak nem tudnak beiktatni kilenc táncpróbát a harmincnál is több egyéb próba mellé. Ezért mondta le az előadást a rendező. Ami biztos: lesz bemutatója a három Bartók-műnek, valamint A nürnbergi mesterdalnokoknak.

Az új vezetés pályázatában azt ígérte, a meglévő pénzből vígan működteti a színházat. Nemrég viszont mondogatni kezdték, amit az elődök: kevés az állami támogatás. - Ehhez én nem értek, ezért nem pályáztam főigazgatónak, de biztos, hogy a reformokhoz legalább két-három év kell - vágja ki magát Kesselyák.

Egyik költségcsökkentő újításuk a blokkrendszer, amelyben egy hétig ugyanazt a darabot játsszák. Ez százszázalékosan csak az Erkel Színházban indul el ősztől. Az Operaházban részlegesen, mert ott még nem készült el a házi színpad, amely a próbák alól tehermentesítené a nagyszínpadot. Azt már biztosnak tartja a főzeneigazgató, márciusra a próbatáblán lesznek a következő évad szereposztásai. A várható bemutatók: Andrea Chenier, Nabucco, Vajda Jánostól a Karnyóné, balett Verdi Requiemjére és az Elfújta a szél táncelőadása.

Kesselyák Gergely: A reformokhoz legalább két-három év kell
Kesselyák Gergely: A reformokhoz legalább két-három év kell
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.