Rice: Irán és Szíria hangulatkeltésre használja a rajzokat

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter szerdán azzal vádolta meg Szíriát és Iránt, hogy Nyugat-ellenes feszültségszításra használja fel azokat a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat, amelyek egy dán újság után több európai lapban is megjelentek.

Rice Cipi Livni izraeli külügyminiszterrel Washingtonban tartott közös sajtóértekezletén kijelentette: semmi kétsége sincs afelől, hogy Szíriában és Iránban a kormány ellenőrzése alatt zajlik a hangulatkeltés.

Az amerikai diplomácia vezetőjében annak a véleményének adott hangot, hogy a szíriai és az iráni vezetés mindent megtett annak érdekében, hogy a saját szándékának megfelelően tüzelje fel a közvéleményt. - A világnak ezt számon kellene kérni tőlük - hangoztatta.

Rice megismételte George Bush elnök korábban kifejtett véleményét, miszerint semmi sem igazolja az erőszakot, a diplomáciai képviseletek felgyújtását és fenyegetését. Az Egyesült Államok a sajtószabadság mellett van, de elismeri, hogy ez a szabadság bizonyos felelősségérzettel jár.

Az amerikai külügyminiszter óva intette Izrael a palesztin területek határainak egyoldalú meghúzásától. A tárgyalások lezárása előtt senkinek sem szabad egyoldalúan rögzíteni a végleges politikai státust - jelentette ki izraeli kollégájával folytatott megbeszélése után.

Rice világossá tette, hogy a palesztinok csak akkor számíthatnak saját államra, ha új kormányuk elismeri Izrael jogát a létezéshez, lefegyverzik a terrorista szervezeteket és megtagadják az erőszakot. "Izrael az ENSZ tagja. Az nem lehetséges, hogy egy kormány, amely még (Izrael) létezéshez való jogát is elvitatja, utána azt mondja, hogy nemzetközi segítségre tart igényt programjai végrehajtásához" - szögezte le. Hozzátette, hogy Izraelnek, mint demokratikus államnak, joga van harcolni a terrorizmus ellen és megvédeni állampolgárait.

Livni a palesztin törvényhozási választásokon fölényes győzelmet arató radikális iszlám mozgalomra utalva arra figyelmeztetett, hogy egy Hamász-kormány vezette entitást terrorista államnak lehet minősíteni és büntetőintézkedésekkel lehet sújtani, ha nem mond le a terrorizmusról és nem ismeri el Izraelt.

Izrael a jövőben megfontolás tárgyává teszi a palesztinok számára beszedett vámok és adók átutalását, és hónapról hónapra újra fogja értékelni a helyzetet. Az izraeli törvények szerint szigorúan tilos olyan pénzek átutaltatása, amelyekkel kapcsolatban felmerül a gyanú, hogy a terrorizmus céljaira fordíthatják - mondta Livni.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.