S&P: a választási ígéretek betartása nem tenne jót

Nem tenne jót Magyarország adósosztályzatának a választási kampány során elhangzó tervek megvalósítása, mondta szerdán Londonban az MTI-nek a Standard & Poor´s európai szuverén besorolásokért felelős igazgatója, aki utalást tett arra, hogy a cég megvárja az őszi helyhatósági választásokat a magyar adósosztályzat esetleges módosításával.

Moritz Kraemer, aki a világ legnagyobb hitelminősítőjének aznap Londonban tartott éves szuverén adósminősítési szakkonferenciája után nyilatkozott, úgy vélekedett: eddig egyik nagy politikai tábor sem állt elő koherens, hiteles költségvetési konszolidációs programmal. Ezzel szemben adócsökkentési és kiadásnövelő ígéretek hangzanak el, és ha "ezeket a költséges, populista terveket" megvalósítják, az nem lenne jó a magyar besorolás szempontjából, hiszen ezzel a költségvetési kilátások még a jelenleginél is rosszabbá válnának, mondta az S&P vezető elemzője.

Kraemer hozzátette ugyanakkor: a Standard & Poor´s tudja, hogy az új kormány keze a helyhatósági választásokig még meg lesz kötve. Ha viszont utána sem születik olyan kormányzati válasz a makroegyensúlytalanságokra, amelyet az S&P elégségesnek tart, akkor már romolhat a magyar adósosztályzat, mondta a hitelminősítő londoni igazgatója. Megjegyezte: ha az új kormány hivatalba lépése után azonnal "populista" adócsökkentési vagy jelentős kiadásnövelő intézkedéseket tesz, "esetleg nem várjuk meg a helyi választásokat".

Magyarország hosszú futamú adósságának besorolása az S&P listáján jelenleg elsőrendű "A mínusz", amelyre azonban a múlt hónap óta leminősítést valószínűsítő negatív kilátás van érvényben. Ezt a Standard & Poor´s a "mind erőteljesebb költségvetési kihívásokra", az általa 10 százalék felettire várt idei központi hiányra és a szerinte 2014 előtt valószínűtlen eurócsatlakozásra hivatkozva adta a magyar adósosztályzatra, a korábbi stabil kilátást lerontva.

Moritz Kraemer az MTI kérdésére a szerdai londoni szakkonferencia után azt mondta: az S&P továbbra is 2014-et tartja a legvalószínűbb magyar eurócsatlakozási időpontnak.

Az "A mínusz" osztályzat esetleges rontásával a magyar szuverén adósság besorolása a Standard & Poor´s listáján is a már csak közepes befektetői "BBB plusz"-ra kerülne át, amelyen a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő december eleje óta nyilvántartja Magyarországot.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.