Az MSZP szerint nem lehet csökkenteni az áram árát

Nincs lehetőség áram lakossági árának tízszázalékos csökkentésére - mondta Podolák György, az MSZP-frakció gazdasági munkacsoportjának vezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Az MSZP-s képviselő emlékeztetett rá, hogy az ellenzék néhány hónapja kezdeményezte az áram lakossági fogyasztói árának tíz százalékos csökkentését.

A szocialista politikus azzal kapcsolatban tartott tájékoztatót, hogy az Országgyűlés hétfőn elfogadta a képviselő által beterjesztett, a hatósági árszabályozással kapcsolatos törvényjavaslatot. Podolák elmondta, az árcsökkentés kérdését megvizsgálta az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának energia albizottsága, és egyértelművé vált, nincs lehetőség árcsökkentésre.

A képviselő szerint ha tíz százalékkal csökkentenék a fogyasztói árat, felborulna a teljes energiaellátás, amely ma Magyarországon azok közzé az iparágak közzé tartozik, amelyek az elmúlt tíz évben folyamatosan minőségi és megbízható ellátást biztosítottak.

Hozzátette: az is bebizonyosodott, hogy hibás volt az Orbán-kormány idején, 2001-ben született határozat, amelynek eredményeként jelentősen megnőtt az erőművek nyeresége.

Podolák szerint hosszú távú szerződéseknél az áramtermelő egy fillért sem veszít azon, ha a gáz, az olaj, a szén ára emelkedik, ugyanis az MVM-nek automatikusan át kell vennie a meghatározott mennyiségű áramot a meghatározott időben és áron.

A közüzem számára megtermelt áramot a Magyar Villamos Művek hosszú távú szerződések alapján vásárolja meg az erőművektől, és adja tovább az áramszolgáltató társaságoknak.

Podolák elmondta: az új szabályozás értelmében meghatározzák, hogy főidőben, napközben mennyiért vesz át az MVM egy kilowatt áramot. Példaként említette, hogy ha most 15 forint/kilowatt áron kell átvennie az energiát, ez a jövőben 12 forint/kilowattra csökken.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.