Kisebb parlament - felfüggesztik a tárgyalásokat

Felfüggesztik a pártok a kisebb parlamentről és a választójogi rendszer átalakításáról már nyár eleje óta zajló négypárti tanácskozást - közölte Fodor Gábor szabad demokrata ügyvivő a szerdai megbeszélést követően.

A liberálisok azt javasolják, hogy pártelnöki találkozón tisztázzák, van-e kellő politikai akarat a létszámcsökkentéshez. Fodor felvetette, hogy ha például a pártelnökök konszenzusra jutnának, akkor a parlament összehívásával még lenne esély arra, hogy ez a kormányzat elfogadja az új szabályozást, amely így 2010-től élne. Hozzátette: az SZDSZ szerint minden kérdést végig vettek ezeken a tárgyalásokon, s technikailag minden készen áll egy kisebb parlamentről szóló javaslat elfogadására, még sincs megegyezés.

Salamon László (Fidesz) elmondta: a nagyobbik ellenzéki párt kész "akár a választások előtt, akár utána" foglalkozni ezzel a kérdéssel. Hangsúlyozta: Orbán Viktor pártelnök világosan kifejezésre juttatta, hogy a parlament létszámát felére kell csökkenteni, de ilyen mértékű csökkentésre nincs meg a politikai akarat a pártokban. "Ilyen értelemben jelen pillanatban egy félbe hagyott munkával állunk szemben" - jegyezte meg. Mint mondta, az úgynevezett szorzószámos modell, amelyben a töredékszavazatokat egy meghatározott szorzóval felértékelnék, alkalmas lehet az 50 százalékkal kisebb, arányosabb parlament  kialakítására, de ehhez az alkotmányossági aggályokat még tisztázni kell. Igazán egyértelmű az lenne, ha az Alkotmánybíróság értelmezné a választójog egyenlőségének az elvét - tette hozzá.

Wiener György (MSZP) közölte: a mostani tanácskozás eredményt nem hozott, de megmutatta, hogy a későbbi egyeztetéseknek van realitása, szerinte a választások második fordulója után lehetne a tárgyalásokat folytatni, tehát a kérdésről már az új parlament döntene. Elmondta, hogy a szocialisták a parlamenti létszám megfelezését egy arányosabb, listás rendszer bevezetése esetén támogatják, ugyanis a szorzószámos modell a 280 és 300 fő közötti parlamentre született meg, s szerinte ott sem garantálja az arányosabbá tételt.

A megbeszélésről még befejezés előtt távozó Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szerint "sajnos ez még egy nagyon hosszú vitát sejtető tárgyalás sorozat lesz, aminek nagyon kétséges az eredménye". Mint mondta, ha a pártok elfogadták volna az MDF eredeti javaslatát, miszerint egyfordulós, listás legyen a választást, akkor lenne eredmény, s 150 főre lehetett volna az Országgyűlés létszámát csökkenteni.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.