A főváros szennyvizéből bioenergia termelhető

Az orosz-ukrán gázvita miatti gázhiány ráirányította a figyelmet az alternatív energiára, amelynek egyik fajtáját, a bioenergiát, nagy mennyiségben hasznosítják a dél-pesti szennyvíztisztítóban - jelentette ki Demszky Gábor.

A főpolgármester elmondta, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek Rt. dél-pesti telepén hat éve állítanak elő bioenergiát, biogázt szennyvízből és ételmaradékból. Tavaly 9 ezer MW elektromos energiát és 11 ezer MW hőenergiát állítottak elő. A telep áramszükségletét ez 85 százalékban biztosítja - tette hozzá.

A Budapesten keletkező napi több mint 500 ezer köbméter szennyvízből 65 ezer a dél-pesti tisztítóműbe kerül. Különböző technológiai eljárásokkal ebből biogázt állítanak elő, amit gázmotor-generátor alakít át elektromos árammá. Az eljárás során keletkező kellemetlen szagot, bűzt bioszűrővel semlegesítik, s így óránként 28 ezer köbméter tiszta levegő kerül a szabadba. A lebontott iszapot pedig komposztálásra használják fel.

Palkó György, a csatornázási művek vezérigazgatója elmondta, hogy jelenleg a Budapesten keletkező szennyvíznek 46 százalékát tisztítják. A csepeli központi szennyvíztisztító elkészültével, 2010-től, több mint 90 százalékra nő ez a mennyiség. Teljes körűvé pedig ugyancsak ebben az évben, a dél-budai regionális szennyvíztisztító elkészültével válik a budapesti szennyvizek tisztítása.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy az elmúlt öt évben jelentősen fejlődtek a szennyvíztisztítással, szennyvízkezeléssel összefüggő ügyek. A dél-pestihez hasonló biogáz-előállító rendszer kezdi meg működést jövőre az észak-pesti szennyvíztisztítóban is. Ennek alapkövét már évekkel ezelőtt lerakták, a közbeszerzési, illetve a szakhatósági engedélyezési eljárás időigényessége miatt azonban csak jövőre készül el.

Demszky Gábor egy kérdésre elmondta azt is, hogy 2010-re Budapesten nemcsak a szennyvíztisztítás válik teljes körűvé, hanem a csatornázottság is. A fővárosi önkormányzat ugyanis átvállalta ezt a feladatot a kerületektől, és a következő években 80 milliárd forintot fordít erre a célra. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.