A megtalált paradicsom

"Földi paradicsomra", ismeretlen állatokra és növényekre bukkant egy tudóscsoport az Indonéziához tartozó Pápua Új-Guinea északnyugati körzetének egyik dzsungeles vidékén, a Foja hegységnél.

Bruce Beehler, az amerikai, ausztrál és indonéz kutatók egyik vezetője tegnap a BBC-nek elmondta, hogy egy több tízezer hektárnyi őserdős részről van szó. Helikopterrel tették le a kutatócsoportot, olyan vidéken, ahol "sem ösvény, sem lakóépület, az emberi civilizációnak semmi nyoma sem volt megfigyelhető" - állította. A tudósokat kísérő pápua őslakosok is meglepetéssel és megdöbbenéssel tapasztalták, hogy "elveszett világra" bukkantak.

Az amerikai Conservation International és az indonéziai Tudományos Intézet által szervezett egy hónapos expedíció számos, eddig ismeretlen békafajtát, lepkéket, pálmafa-típusokat, s például egy óriás rododendronvirágot talált. Sehol másutt nem előforduló, mézzel táplálkozó madarat is felfedeztek. Hatvan éve ebben a térségben ez az első új madárféle - véli Bruce Beehler.

Rábukkantak a Berlepschféle paradicsommadárra is, amelyről a XIX. század végén szóltak híradások, születtek leírások, de ornitológusok azóta nem találtak rá előfordulási helyére. "Egy madár, amelyről azt hittük, hogy örökre elszállt, s most meglátni, csodálatos élmény volt, talán még nagyobb, mint felfedezni egy eddig ismeretlen fajtát, a mézevőt" - lelkesedett Beehler. Ugyancsak találkoztak egy fán élő, kihaltnak vélt kengurufajtával, latinul Dendrolagus pulcherrimusszal.

Bruce Beehler, az általa megtalált "elveszett világ" Berlepsche-féle paradicsommadarával
Bruce Beehler, az általa megtalált "elveszett világ" Berlepsche-féle paradicsommadarával
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.