Kórházi tanácsban az oktatási államtitkár

Összeférhetetlen és a Fidesz szerint két jogszabályt is sért Arató Gergelynek, az oktatási tárca politikai államtitkárának a kőbányai Bajcsy-Zsilinszky Kórház felügyelő tanácsában betöltött tisztsége.

Erről tegnap Wintermantel Zsolt országgyűlési képviselő és Németh Zoltán, fővárosi fideszes képviselő tartott sajtótájékoztatót az Oktatási Minisztérium épülete előtt.

Mint mondták: egyrészt az állami vezetők jogállásáról szóló törvény értelmében állami vezető nem folytathat "egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyban" semmilyen tevékenységet. Másrészt a Fővárosi Közgyűlés egyik rendelete értelmében a fővárosi kórházakba csak helyi önkormányzati képviselőt lehet delegálni - közölte Németh Zoltán. Márpedig Arató Gergely 2002 óta nem helyi önkormányzati képviselő. Arató korábban is tagja volt a kórház felügyelő tanácsának, majd 2002-ben ismét delegálta őt a kőbányai önkormányzat.

A fideszes képviselők felszólították Aratót: szüntesse meg az összeférhetetlenséget, és fizesse vissza a poszt betöltéséért eddig fölvett, havi 87 250 forintos juttatását.

Az oktatási tárca szerint azonban nem összeférhetetlen az államtitkári poszttal a felügyelő tanácsbeli tagság. A minisztérium közleményében az áll: az állami vezetők összeférhetetlenségére vonatkozó törvény felsorolást tartalmaz, és nem utal a tulajdonosi felügyelő tanácsi tagságra mint kizárt tevékenységre. (V. A. D.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.