Torgyán és a gyümölcs-zöldség nagyhatalom

Lejárt szavatosságú kukoricát exportáltunk az oroszoknak állami támogatással - így emlékszik Torgyán József, aki a Szabadi Béla elleni büntetőperben tanúskodott.

Magyarország "zöldség-gyümölcs közép-, majd nagyhatalom" lehetett volna, mi több, a nagyszabású terveket az unió agrárminiszterei is "ámulattal vegyes elismeréssel figyelték", ám az egykori koalíciós partner mindent megtett a Kisgazdapárt lejáratására - egyebek mellett ez is kiderült a Fővárosi Bíróságon, ahol tegnap Torgyán József tett tanúvallomást.

Az egykori pártelnök és agrárminiszter kihallgatása reggel kilenc órától délután háromig tartott, ám a Dióssy Erzsébet vezette büntetőtanács a Szabadi Béla ellen folyó büntetőügy szempontjából nem tudott releváns részleteket kideríteni. A földművelésügyi tárca volt politikai államtitkárát és társait milliárdos kárt okozó hűtlen kezeléssel vádolják, s a tárca korábbi első emberét a védelem indítványára idézték be. Szabadi ügyvédje Orbán Viktor egykori miniszterelnök tanúkénti kihallgatását is javasolta, de erről a bíróság még nem döntött.

"Kész csoda, ahogyan Szabadi Béla a három minisztérium feladatait egyesítő agrártárcát egy hónap alatt működőképes egésszé gyúrta" - jelentette ki Torgyán. Ráadásul, miután kiderült, hogy Tamás Károly közigazgatási államtitkár "óriásit hibázott, amikor a búzabombát hatástalanították", Szabadinak mindenre "jobban oda kellett figyelnie", legyen szó az FTC ügyeiről vagy a tárca tulajdonában levő társaságokról. Azért is nélkülözhetetlen volt, mert Torgyán - miután a miniszterség igen sok más irányú elfoglaltsággal járt - csak "elvi-eszmei irányítást" gyakorolhatott. Így érthető, hogy első osztályú repülőjegy járt az államtitkárnak. "A kormány lejáratása lett volna, ha nem utazik méltóképpen" - tette hozzá Torgyán, mit sem tudva arról a rendeletről, amely tiltotta első osztályú jegyek vásárlását.

A bíróság által feltett konkrét ügyek többségéről a más kérdésekben igencsak bőbeszédű Torgyán nem nyilatkozott. "Nem voltam sem menedzser, sem a pénzügyi osztály vezetője" - fakadt ki például a Fradi és az agrárcégek közötti reklámszerződésekre vonatkozó kérdésre. Arra sem adott választ, hogy az Agrárinnovációs Kht. által megrendelt több mint száz tanulmányból felhasználtak-e legalább egyet a döntés-előkészítés során. Csak annyit mondott: "ha létezik tárca, amely a működését a legmagasabb magyar szellemi bázisra építette, akkor az az agrártárca volt".

Váratlan fordulatot hozott viszont az Oroszországba exportált százezer tonna kukorica állami támogatását firtató bírói kérdés. Torgyán leszögezte: a támogatásra nem emlékszik, arra viszont igen, hogy lejárt szavatosságú, megsemmisítésre váró készletről volt szó. Később Szabadi pontosított: tonnánként kétezer forint támogatással vitték ki a kukoricát. Erről a bíróságnál előterjesztett iratok szerint Torgyán Járai Zsigmond pénzügyminiszterrel egyezett meg. A volt miniszter szerint azonban a koalíciós partner ezt a törekvést is "hátba támadta". A holland-magyar mezőgazdasági együttműködésből sem lett semmi, bár így "megtámadhattuk volna a Kijev-Moszkva-tengelyt".

A büntetőper szakértők meghallgatásával folytatódik.

"A kormány lejáratása lett volna, ha nem utazik méltóképpen"
"A kormány lejáratása lett volna, ha nem utazik méltóképpen"
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.