Magyarországi segélyek Szász Jenő magánszámláin

Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester, a Magyar Polgári Szövetség elnöke ismét érinthetetlennek bizonyult.

Bár a Fidesz-kormány idején több mint 220 millió forintnyi, többnyire pályáztatás nélkül odaítélt támogatás elszámolását az Állami Számvevőszék is kifogásolta, és miután az erdélyi sajtó bebizonyította, hogy a pénzek egy része a piaci árnál négyszer drágábban megvásárolt ingatlanokba és más kétes programokba került "befektetésre", Szász Jenő újra hozzányúlt a Magyarországról érkezett pénzekhez.

Ezúttal a tavaly augusztusi, valóban katasztrofális székelyudvarhelyi árvizek károsultjainak példás anyaországi összefogással küldött összegekről van szó. Hogy pontosan mennyi pénz érkezett Székelyudvarhelyre? Szász zseniális megoldást talált, hogy ezt soha senki ne tudja meg. A hazai és külföldi adományokat a nevére bejegyzett Székelyudvarhelyért Alapítvány, illetve két polgármesteri hivatali kollégája nevére nyitott magánszámlákra irányította. "A kisebb bürokrácia érdekében" - magyarázta.

Végül kiderült, hogy az adományozott pénz, 14-15 milliárd lej (csaknem 100 millió Ft) felét az árvízkárosultak helyett Szász a helyi, szintén megrongált sportcsarnok felújítására fordította. Csakhogy az is kiderült, hogy a sportcsarnokot ért kár a felmérések szerint 2,7 milliárd lej volt, s a román kormány a létesítmény helyreállítására 9,3 milliárd lejt utalta ki.

Nem világos tehát, hogy Szász mire költötte el a pénzeket, de a feltett kérdésekre nem válaszolt. Azt állítja, a pénzek magánszámlákra érkeztek, úgyhogy azokhoz "senkinek semmi köze nincs", ő pedig kizárólag az adományozók irányában köteles elszámolni.

A kilencvenes évek elején volt már hasonló vita Erdélyben. Szőcs Géza akkori RMDSZ-főtitkár szintén azzal hűtötte le az elszámoltatását követelők kíváncsiságát, hogy kijelentette: az adományokat maga kapta, és azokkal csakis az adományozó felé kell elszámolnia, a kedvezményezettek előtt viszont nem.

Szászt azonban nem lehet oly könnyen elszámoltatni. Bár az ÁSZ kifogásolhatónak találta a Székelyudvarhelyért Alapítvány által a magyar költségvetésből kapott egymillió euró elköltését, a magyar bíróság úgy vélte, hogy az összeget továbbító Illyés Közalapítványnak a román bírósághoz kell jogorvoslat végett fordulnia. Az IKA ezt viszont "a szégyen miatt" (román bíróságon perelni határon túli magyar szervezetet) nem vállalta. Szász maradt a pénzzel, az ÁSZ a jelentéssel, az IKA és a valóban rászoruló határon túli magyar szervezetek a kárral.

Minden jel arra mutat, hogy ezúttal sem lesz másképp, főképpen, hogy ezúttal nem kizárólag állami pénzek vándoroltak Szász, és a szűk köréhez tartozók magánzsebébe. Az RMDSZ vezetői felszólították ugyan a polgármestert, hogy számoljon el az adományokkal, Szász azonban ezt megtagadta.

l Vesztegetés miatt vád alá helyezték a román legfőbb ügyészség korrupcióellenes főosztályának (DNA) ügyészei Adrian Nastase volt román kormányfőt és a képviselőház jelenlegi elnökét egy gyanús, bukaresti villanegyedben vásárolt telek és a ráépült többemeletes villa ügyében. (MTI)

Ótelekre megérkezett a magyar segélyszállítmány
Ótelekre megérkezett a magyar segélyszállítmány
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.