Szabó Gyulát a nemzet színészévé választották

Szabó Gyula kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, Kossuth-díjas színművészt a nemzet színészévé választották; az Agárdy Gábor halálával megüresedett hely betöltéséről kedden döntöttek a nemzet színészei – közölte a Nemzeti Színház igazgatósága.

Az először 2000-ben odaítélt elismerést a jutalmazottak életük végéig viselik; a kitüntető címet egyszerre tizenketten birtokolhatják; ha valamelyikük elhalálozik, újraadományozzák.

A nemzet színészei szűk körben, a sajtónyilvánosság teljes kizárása mellett tanácskoztak kedden a Nemzeti Színházban.

A Nemzet Színésze elismerést a Nemzeti Színház Rt. hívta életre azzal a céllal, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntesse a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért művészeket.

A kitüntető címet a nemzeti kulturális örökség minisztere adományozza annak, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán, vagy húsz évadot, évadonként legalább egy szerepben a Nemzeti Színház színpadán töltött.

A nemzet színészei életük végéig havi 500 ezer forintos juttatást kapnak.

Az első alkalommal 2000. augusztus 22-én odaítélt címet Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari kapta meg.

Sinkovits Imre helyét 2001-ben Avar István, Lukács Margitét 2002-ben Komlós Juci, Bessenyei Ferencét pedig tavaly Zenthe Ferenc örökölte meg.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.