Keresd a nőt!

Nő az esély, nő a siker címmel tanulságos kiadvánnyal jelentkezett nemrégiben a MOB női bizottsága: a testület számba vette, milyen arányban részesednek a gyengébb nem képviselői a hazai sportszervezetek, szakszövetségek vezető tisztségeiből. A statisztikához akár a lehangoló jelzőt is hozzábiggyeszthetjük, tényszerűbben fogalmazva azonban azt mondhatjuk: a sport ezen a téren is hű tükre a társadalmi berendezkedésnek.

A bizottságot 2001-es megalakulása óta vezető Faragó Judit egyben a legmagasabban jegyzett magyar "sportdiplomata nő": korábban a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség alelnökeként tevékenykedett, jelenleg is betölti a sportág hazai szövetségének főtitkári posztját, tagja a MOB elnökségének. Ám a legkevésbé éppen az ő személye jelképezi az itthoni állapotokat...

Faragó egyébként már azt is bizonyos eredménynek tartja, hogy a mutatók nem romlottak az utóbbi időszakban. "Ahhoz képest, hogy a Sporttörvény 2004-es deregulációjakor kikerült a paragrafusok közül a női sportvezetőkre vonatkozó kötelező kvóta, sikerült megőriznünk az addigi pozíciókat - magyarázza. - Elégedettségre, persze, semmi ok, mert ez csupán azt jelenti: a nők aránya a vezető tisztségviselők között továbbra is csekély, igaz, még mindig kimutatható. Azt szeretnénk elérni, hogy a jövőben az úgynevezett pozitív diszkrimináció érvényesüljön, azaz a nők előnyöket élvezzenek a közgyűléseken az aktuális választások alkalmával."

A sportágak hazai irányító szervezetei közül kizárólag a meghatározó jelentőségűnek nehezen nevezhető Magyar Táncsport Szakszövetség elnökeként dolgozik hölgy (Sarkadi Annamária), s az olimpiai sportok főtitkárainak lajstromában - Faragón kívül - mindössze két nőt találunk (Rideg Veronika, íjászat; Szántó Éva, evezés).

S hogy a mostani helyzet mitől változna meg? Faragó Juditnak receptje nincs, csupán néhány elképzelése van. A figyelemfelkeltést tartja az elsőrendű feladatnak, mert úgy véli: jellemzően föl sem vetődik a döntéshozók körében, hogy valami nem stimmel ebben a sajátos férfi-nő viszonyban. A toborzás lehet a következő teendő, hiszen - amellett, hogy a sok évtizedes tradíció, a társadalmi hierarchia és az ebből fakadó bizalmatlanság sem segít az ügynek - a szakterületükön amúgy kiválót nyújtó hölgyek többsége a biztos kudarc tudatában meg sem próbál pozícióhoz jutni.

Európának ezen a felén amúgy megszólalásig hasonló a helyzet szinte mindenütt, miközben a nők szerepvállalását a politikai és a gazdasági élettel megegyező módon a sportban is hagyományosan támogató skandináv országokban például irigylésre méltó az emancipáció.

- A távlati célunk az, hogy a nők egyszer majd hasonló mértékben részesüljenek a hazai tisztségekből, mint amilyen hányadban kiveszik a részüket a sportsikerekből. De az az érzésem, hogy erre belátható időn belül nincs sok esély - von konklúziót Faragó Judit.

És - fájdalom - a női megérzéssel nem illik vitába szállni.(B. G.)

Neki "sikerült" - Dzsanna Angelopulosz-Daszkalaki, a 2004-es athéni nyári olimpia szervezõbizottságának elnöke  Jacques Rogge-gal, a NOB elsõ emberével
Neki "sikerült" - Dzsanna Angelopulosz-Daszkalaki, a 2004-es athéni nyári olimpia szervezõbizottságának elnöke Jacques Rogge-gal, a NOB elsõ emberével
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.