Nyílt levél a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnökének

Tisztelt Elnök Úr! Miközben nemzetközi egyezmények, valamint a magyar alkotmány kifejezetten tiltja a faji megkülönböztetést, amit jóérzéssel - mondhatnánk: polgári erkölccsel - a köztársaság egyetlen felelős tagja sem vállalhat fel, Ön 2006. január 29-i évértékelő beszédében kijelentette: "Nem hisszük, hogy egyetlen kaptafára fel lehetne húzni a roma és a magyar közösségek együttélésének kérdését. Valahol tudnak közösen is egy osztályba járni, van, ahol ezt nem szeretnék, ezért valahol ilyen, valahol pedig amolyan megoldást kell választani."

Ez a kijelentése számomra azt tükrözi, hogy Ön és pártja elfogadja és támogatja az iskolai szegregációt. Elfogadható megoldásnak tarja, hogy "valahol" ez természetessé váljék. Sajnos vannak olyan cigány emberek is, akik bár pontosan tudják, milyen nehéz kitörni az iskolázatlanság fogságából, a pártfegyelmet rendületlenül betartva, parlamenti díszcigányként mégis támogatják az iskolai szegregációt. Méltóságukat és a jövő generációjáért érzett felelősségüket elvesztve képviselik és erősítik a cigányokat sújtó sztereotípiákat.

Pedig mi nem szervezzük "másképp" munkánkat a gáton (ahogyan Ön fogalmazott), kultúránk nem "egészen más". A legnagyobb különbség Ön és én közöttem, úgy tűnik, az, hogy Ön a "romákra" azt mondja: ŐK, én a "magyarokra" azt mondom: MI. Hiszen a lapát ugyanúgy áll mindannyiunk kezében, és Arany János szavai is ugyanúgy hangzanak a szánkból.

Elnök Úr!

Engedje meg, hogy cigányként, felelősséget érző magyar állampolgárként néhány szóban elmondjam, miért nem értek, miért nem érthetek egyet az iskolai szegregációval, és milyen megfontolásból tiltakozom, tiltakozunk ellene évek óta.

Nem vitatjuk a szülők azon jogát, hogy szabadon megválaszthassák a gyermekeik jobb iskoláztatása érdekében a nekik leginkább megfelelő oktatási intézményt. Szintén nem vitatjuk a szabad iskolaalapításhoz fűződő jogot.

E szülői jogoknak azonban ellentmondhat egy pár dolog, például más szülők és gyermekeik jogainak sérelme.

Az iskolai elkülönítés ugyanis a szegény és a roma gyermekek jogainak csorbításával megy végbe, akik így csökkentett értékű szolgáltatásra vannak utalva. A szegregált iskolák ugyanis alacsony színvonalúak. És ez független attól, hogy gyermekeinket bőrük színe vagy szüleik szociális helyzete alapján különítik el. Az ilyen iskolában tanuló gyermekeknek többnyire esélyük sincs, hogy valaha piacképes tudást szerezzenek, ezért segélyezetteké válnak.

Másodosztályúvá nyilvánított, majdan adóforintjainkból segélyezett gyermekeink jövőjét pedig együtt fizetjük meg.

A szegregáció tehát nem véd meg senkit: a cigányt sem és a nem cigányt sem.

A szegregáció fenntartása azoknak sem kedvez, akik nem akarják, hogy gyermekeink megismerjék és elismerjék egymást, akik az ország lakosait MI-re és ŐK-re osztják.

Én nemzeti egységben képzelem el a jövő Magyarországát, és szívből remélem, hogy az álláspontunk ebben közel áll egymáshoz.

Tisztelettel:

Kállai László

A szerző a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.