Adakozással javuló gyógyítás?

Adományok, jótékonysági akciók sok esetben régóta vágyott segítséget adhatnak a gyógyítóknak. Főleg a gyermekek ellátásában vállalnak súlyos forráshiányt "pótló" szerepet civil alapítványok, cégek, szervezetek.

Húszmillió forintos életmentő adományt kapott a Madarász Utcai Gyermekkórház. Onkológiai osztályán mostantól olyan steril boxok működnek majd, amelyek a leukémiás gyermekek ápolásánál nélkülözhetetlenek. Ezek többszörös zsilipeléssel nyíló, különleges légtechnikai rendszerrel ellátott, csökkentett csíratartalmú kórtermek, amelyek javítják az agresszív kemoterápiás kezelésen átesett leukémiás gyermekek túlélési esélyeit. Ennek hiányában az immunológiai szempontból teljesen védtelenné váló szervezet átmenetileg nem tud védekezni a kórokozók ellen, és életveszélyes baktérium-, valamint vírusfertőzések alakulhatnak ki. A különleges eszközt az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány pénzgyűjtéséből - magánszemélyek és cégek adományából - tudta biztosítani az intézmény.

Ez volt a legutóbbi ajándék, amellyel régóta "vágyott", de elérhetetlennek tartott beszerzést valósítottak meg, akárcsak ehhez hasonlóan mások is, évente sok-sok esetben. Ha nem is ilyen értékű, de új betegfigyelő monitort kapott például ugyancsak idén a Szent Lázár Nógrád Megyei Kórház gyermekosztálya. A csaknem kétmilliós műszer kulcsszerepet tölthet be a koraszülött csecsemők életesélyének javításában. Itt a műszerpark nagy részét adományokból fejlesztik, a most megvásárolt betegfigyelő monitorra eddig még nem futotta, erre a Szeretet és Gondoskodás Alapítvány gyűjtésének köszönhetően tellett.

Akárcsak a budapesti Svábhegyen, ahol az asztmás gyermekek állapotának folyamatos és igen pontos nyomon követésére alkalmas nagy értékű műszert kaptak a gyerekek. A Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézetnek az AstraZeneca Gyógyszergyár adományozott. Az új vizsgálati módszerrel már lehetővé válik, hogy minimális gyógyszerezéssel érjenek el tünetmentes állapotot. A budapesti Bársonyszív Alapítvány képviselői pedig ötmillió forint értékű műszeradománnyal pótolták a miskolci megyei kórház Gyermekegészségügyi Központjában a "hiányt".

De az alapítványi gyűjtéseken kívül más módon is működik a "karitatív munka". A Schiller Autó Család például az ügyfeleik, partnereik karácsonyi ajándékaira szánt összeget most jótékony célra fordította: a két és fél milliós "repi" keretet inkább egy nyílt inkubátorra költötték, s ezt ajándékozták a Madarász Utcai Gyermekkórháznak.

A gyermekeket ellátó kórházak, intézmények esetében, főleg a fővárosban különösen igaz, hogy leginkább adományokból képesek új eszközökhöz jutni. Harmat György, a Madarász és a Heim Pál gyermekkórház igazgatója szerint a kicsik valóban jobban meghatják az adakozókat. Egyrészt itt a legsikeresebbek az adománygyűjtések, másrészt viszont kényszer is e módszer. A fővárosban ugyanis eleve sok kórház jut egyetlen fenntartóra, a gyerekintézmények meg amúgy sincsenek a legkiemeltebb helyen - mondta a vezető.

Golub Iván, a Magyar Kórházszövetség elnöke viszont legfeljebb a gyerekek esetében osztja némileg a kórházi vezető véleményét. A fővárosban valóban 16-17 intézmény jut egyetlen fenntartóra, szemben a vidéki településekkel, ahol az egy-egy kórház nyilván sokkal több figyelmet kaphat, de a fejlesztések többsége nem az adományoknak köszönhető - állítja az elnök. Felmérésük szerint a beszerzésekre fordított évente mintegy húszmilliárd forint döntő többsége pályázatokból és az intézmények által fizetett önrészből áll öszsze. Az országos szervezetek és cégek mellett minden kórháznak van "belső" alapítványa, amely adományokat gyűjt, többnyire azonban legfeljebb pár millió forintot tudnak öszszeszedni.

Tavaly a Heim Pál Gyermekkórházhoz érkezett a legtöbb adomány. A 250 millió forint körülbelül felét az egyszázalékos felajánlásokból kapta a kórház, további százmillió forint gyűlt össze a cégek adományaiból, húszmillió forintot pedig magánszemélyek ajánlottak fel a 3,2 milliárdos költségvetésű kórháznak. Évente egyszer a
kórház is kampányol, ilyenkor több ezer vállalatot és kisvállalkozást keres fel levélben. Ez azonban nem túl eredményes, legutóbb
a megkeresett cégek húsz százaléka adakozott, s összesen 13 millió forint gyűlt így össze.

A fõvárosi gyerekkórházak többsége leginkább adományokból képes új eszközöket venni
A fõvárosi gyerekkórházak többsége leginkább adományokból képes új eszközöket venni
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.