Szabad a gazda

Franciaországban, olvashattuk a minap, a bíróság a holokauszt tagadásáért jogerősen elítélt egy arra érdemes urat, aki vélhetően amondó volt, hogy kamu az egész, afféle zsidó kitaláció, amivel újra és újra igyekeznek megtéveszteni a derék emberiséget. Tőlünk nyugatra, ahogy mondani szokás, a Lajtán túl, Franciaországban, Ausztriában, Németországban, ahol már tisztázták ez ügyben a tisztázni valókat, a holokauszt tagadása bűncselekménynek számít, s véletlenül sem fordulhatna elő olyan skandalum, mint nálunk a minap megesett: ki tudja, hányadszor felmentették Mónus Áront, aki a Cion Bölcsei című antiszemita förmedvény és a Mein Kampf kiadásáért kezdeményezett bűnvádi eljárásban állt bírái elé.

Nincs ebben semmi meglepő, sokadszor vesszük tudomásul - ki-ki vérmérséklete szerint -, hogy parttalanul lehet zsidózni, cigányozni, buzizni, szektázni, s ezért senkit nem marasztaltak el közösség elleni izgatásért. Éppen ellenkezőleg: Zoltai Gusztávot, a Mazsihisz igazgatóját és e sorok íróját a Legfelsőbb Bíróság azért rótta meg, mert Mónusról - azt követően, hogy egy televíziós beszélgetésben (Nap-kelte) egyebek közt arról is említést tett, hogy zsidók pénzelték a zsidók elpusztítását - egy hitközségi közleményben (akkoriban én voltam a szóvivő) ki merészeltük nyilvánítani, hogy ez (és ami még elhangzott) alkalmas lehet a zsidó közösség elleni izgatásra. Felperes a másodfok után felhívott, hogy esetemben eltekint az ügy továbbvitelétől, mivel annak idején együtt járt Miklós bátyámmal Szegeden egyetemre.

Hasonlóképp nem gördült a haja szála sem ifjabb Hegedűs Loránd református lelkésznek, Franka Tibornak, Csurkának, Bognár Lászlónak, Döbrentei Kornélnak közismert megnyilatkozásaikért. Mint ahogy Lakatos Pálnak sem, akinek úton-útfélen előadja, hogy a honi közélet hemzseg a Moszad-ügynököktől, s Izrael Magyarországot jelölte ki új hazának, s hamarosan 700 ezren települnek át onnan ide. Kiváló alkalom lett volna erre a gázai telepek kiürítése, de úgy látszik, a visszafelé irányuló exodus valamiért halasztódik.

Aktív újságíró koromban két ízben interjút készíthettem a felvidéki születésű, egész családját elveszített David Krausszal, aki nyugállományba vonulását követően lett Izrael magyarországi nagykövete. Előtte tábornoki rangban a rendőrség országos parancsnoka volt, s a terrorelhárítás nemzetközi szaktekintélye. Egyebek között elmondta - amit az akkori főszerkesztőm az interjúból kihúzott -, hogy Antall József többször invitálta beszélgetésre. Egy alkalommal, mikor az önkényuralmi jelképekről készült törvénytervezettel kapcsolatban kérte ki a véleményét, javasolta a miniszterelnöknek, hogy a törvénybe bele kellene foglalni a holokauszt tagadásának büntethetőségét is. Antall József azonban - a Lajtán innen - nem értett egyet vele. Azóta az ötödik miniszterelnök regnál - időrendi sorrendben: Boros Péter, Horn Gyula, Orbán Viktor, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc -, s holokauszt-ügyben változatlanul szabad a gazda. Egy olyan országban, amely a vészkorszakban a lélekszámához viszonyítva a legtöbb polgárát veszítette el.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.