Kuncze még ebben a ciklusban megoldaná az ügynökügyet

Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök szerint a politikának - akár még ebben a ciklusban - vissza kell térnie az ügynökmúltra.

    A politikus úgy vélte az SZDSZ Országos Tanácsának (ot) szombati budapesti ülése utáni sajtótájékoztatóján, hogy az ismét fellángolt ügynökviták tükrében is tűrhetetlen, hogy közelmúltunk szégyenfoltja még mindig mérgezi a hangulatot.

    A pártelnök szerint az SZDSZ lelkiismerete tiszta lehet ebben a kérdésben, a szabad demokraták már az első parlamenti ciklusban, és azóta is folyamatosan javasolták a közszereplőkre vonatkozó adatok nyilvánosságát, hogy megismerjék azokat a választópolgárok.

    Kuncze Gábor értékelése szerint féloldalas volt az 1990-es javaslat, de azóta sem került egyetlen javaslat sem elfogadásra.

    A pártelnök szerint "nem maradhat Kovács Pistikére" - az SZDSZ választási plakátjának gyermekfigurájára - a közelmúlt ezen fejezete.

    Az SZDSZ elnöke, beszéde további részében kitartott amellett, hogy reálisnak tartja, pártja nyolc százalékot kaphat az áprilisi országgyűlési választásokon.

    A szabad demokraták - mondta - négy pontot helyeznek a kampány középpontjába: az olcsóbb és hatékonyabb államot, amely jobb szolgáltatást nyújt a polgároknak, az egészségügy reformját, amely ugyancsak jobb színvonalú szolgáltatást jelent, valamint az egészségügyi dolgozók megbecsülését, a gazdaság erősítését az adócsökkentés folytatásával, illetve a rászorultak támogatását, vagyis a rászorultsági elv erősítését a szociálpolitikában.

    Az országos tanács szombati ülésén a testület tagjai Sárközy Tamás jogászprofesszor előadását is meghallgatták a közigazgatási reformról.

    Ezzel kapcsolatban Wekler Ferenc szabad demokrata országgyűlési képviselő, az SZDSZ önkormányzati tanácsadó testületének vezetője elmondta a sajtótájékoztatón, hogy bízik abban, a következő koalíciós tárgyalásokon alaptétel lesz az SZDSZ szempontjából az olcsóbb és hatékonyabb állam, az állam karcsúsítása,  a bürokrácia leépítése, vele párhuzamosan a közigazgatási reform.

    A képviselő elmondása szerint Sárközy Tamás előadásában "ostorozta" a Miniszterelnöki Hivatal nagy létszámú kabinetjét, amely jelenség Wekler Ferenc szerint a tárcákra is jellemző, különösen háttérintézményeik, közhasznú társaságok, alapítványok tekintetében. Hozzáfűzte, hogy ez megtalálható a megyei önkormányzatoknál, sőt maguknál az önkormányzatoknál is. Az SZDSZ célnak tekinti a négyszintű önkormányzati rendszer karcsúsítását, a megyei önkormányzat megszüntetését és a regionális szint kialakítását.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.