Vagyonnyilatkozati eljárás - Orbán-villa, Cinege utca

Vagyonnyilatkozati eljárást rendelt el Orbán Viktorral szemben Géczi József Alajos. A parlament mentelmi bizottságának elnöke ezt azzal indokolta: a Fidesz-elnök és házastársa, Lévai Anikó vagyonáról szóló nyilatkozatokból megállapítható, hogy Orbán vagyona jelentősen gyarapodott a budai, Cinege utcai villa átépítésével.

A Fidesz elnöke Géczi szerint a kérése ellenére sem segítette a mérlegelést sem a villa építési engedélyének, sem az ideiglenes használatbavételi engedélyének a rendelkezésre bocsátásával.

Orbán Viktor január 16-án tudatta: a Cinege utcai felújításra és bővítésre vonatkozó adatokat 2007 júliusáig, a befejezés határidejéig nem köteles feltüntetni. "A felújítási és bővítési munkálatok lényegében 2005 végére befejeződtek, és rendelkezik ideiglenes használatbavételi engedéllyel" - közölte Géczi. A bizottság jövő szerdán zárt ülésen kívánja meghallgatni Orbánt. A dokumentumokat a bizottsági elnök mindenesetre maga is megkéri a XII. kerület jegyzőjétől.

Orbán helyett tegnap Répássy Róbert reagált a döntésre. Szerinte Géczi "többszörösen megsértette a képviselők jogállásáról szóló törvényt". Az eljárás annak megállapítására irányulhat, hogy valósak-e a nyilatkozat adatai; így nem vizsgálható az építési engedély kérdése sem. "A szocialisták folytatják a Fidesz elnöke elleni lejárató kampányt, s a mentelmi bizottság MSZP-s elnöke politikai megrendelésre döntött" - mondta. Répássy szerint, ha a bizottság elnöke a Gyurcsány Ferenccel szemben kezdeményezett ügyben is elindítja a vagyonnyilatkozati eljárást, annak csak az lesz a magyarázata, hogy "fügefalevélként" szolgáljon a Fidesz-elnök elleni lejárató kampánnyal szemben. Mindazonáltal tegnap a bizottsági elnöknyilatkozat tételre kérte a miniszterelnököt a vele szembeni vagyonnyilatkozati kezdeményezéssel kapcsolatban.

A felújított és kibõvített Cinege utcai ház - a levegõbõl
A felújított és kibõvített Cinege utcai ház - a levegõbõl
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.