Fordulat a brókerbotrányban

Nem talált bizonyítékokat a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal arra, hogy - mint azt Kulcsár Attila egyik ügyészségi vallomásában elmondta - Baja Ferenc és Puch László MSZP-s politikusok pénzért segítséget nyújtottak neki bizonyos ügyletek lebonyolításához.

Tehát az ügyben már nincs politikai szál. Az alapügyben, a Kulcsár Attila és társai ellen sokmilliárdos sikkasztás és más bűncselekmények megalapozott gyanújával indított eljárás tavaly vádemeléssel zárult. A brókerper várhatóan tavasszal kezdődik a Fővárosi Bíróságon.

A hivatal most megszüntetett nyomozását Kulcsár egy korábbi vallomása alapján rendelték el. A bróker egyebek között azt állította, hogy 2002 őszén Mészáros János, az MFB igazgatósági tagja azzal az ajánlattal kereste meg, hogy a Britton vegye meg a Hungexpo Rt. 40 százalékos svájci tulajdonban lévő részvénycsomagját, majd azt felárral adja tovább az MFB-nek. Kulcsár szerint Mészáros csak közvetítő volt, az ajánlat Puch Lászlótól érkezett. Miután a 200 milliós ügylet létrejött, a Britton közel 15 százalékos hasznán Mészáros, Puch és a Britton osztozott. Bajával kapcsolatban Kulcsár azt állította, tízszázalékos részesedésért vállalta, hogy közbenjár a Synergon Rt. kormányzati megrendeléseinek érdekében.

Az ügyészség most azzal a megkötéssel zárta le a nyomozást, hogy ha az elévülési időn belül új, érdemi információk birtokába jut, folytatja a vizsgálódást.

Baja Ferenc lapunknak azt mondta: "Kezdettől tudtam, hogy nem követtem el mindazt, amivel Kulcsár megvádolt. Szerettem volna ugyanakkor, ha korrekt, szakmai döntés születik. Miután az ügyészség lezárta a nyomozást, nincs mit mondanom. Nem készülök jogi ellenlépésekre, a magam részéről lezártnak tekintem az ügyet".

Deutsch-Für és az ügyészség - egymást bírálják

Deutsch-Für Tamás (Fidesz) szerint káosz uralkodik az ügyészségen. A kormányfő érdekeltségébe tartozó különböző vállalkozások, főképpen a Fittelina ügyében benyújtott beadványait ugyanis hol feljelentésként, hol "magánjogi természetűnek" tekintik. Eddigi beadványainak ügyében sem polgári, sem büntetőjogi lépések nem történtek. Varga Zs. András, a legfőbb ügyész illetékes helyettese tegnap ezt visszautasította. Rámutatott: Deutsch-Für maga is bejelentésnek és nem feljelentésnek minősítette beadványait, amiből egyenesen következik, hogy az ügyészség semmiféle törvényes határidőt nem sértett azzal, hogy még nem döntött a beadványokról. Tegnap kézbesített határozatában egyébként a Legfőbb Ügyészség elutasította Deutsch-Für Tamás panaszát.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.