Medgyessy Luxemburgban népszerűsítette Magyarországot

Szerdai luxemburgi villámlátogatásának egyik fontos eseményeként Medgyessy Péter, a magyar kormány utazó nagykövete, volt miniszterelnök további magyar befektetésekre ösztönző előadást tartott a nagyhercegség Kereskedelmi Kamarájában.

A több mint száz vendég előtt ezután Szanyi Tibor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára elemezte a magyar gazdaság helyzetét, valamint Kilián Csaba, az ITDH befektetési igazgatója számolt be a külföldi beruházók ideális hazai lehetőségeiről.

A program befejeztével a Népszabadság luxemburgi levelezője exkluzív interjúra kérte Jean Ries tiszteletbeli konzult, aki a Magyarországon 13 éve képviseli hazánk érdekeit a miniállamban. Jean Ries második embere volt az üveggyártásáról híres, luxemburgi székhelyű Guardian Europe-nak, amikor az - a miniállamból elsőnek - befektetőként a magyar piacra lépett.

Medgyessy Péter utazó nagykövet, volt miniszterelnök mindig szívesen látott vendég Luxemburgban. Utoljára kormányfőként járt itt 2003. decemberében, amikor hivatalosan megnyitotta Magyarország nagykövetségét. Mostani látogatásának elsődleges célja további luxemburgi befektetők érdeklődésének felkeltése, illetve üzleti találkozó beruházási szándékkal rendelkező üzletemberekkel. A délután során fogadta őt a parlament keresztényszocialista frakciójának vezetője.

Luxemburg fontos szerepet játszott a magyarországi privatizációs folyamatban. A méret és lakosság szempontjából hazánknál több mint hússzor kisebb állam nem kevesebbel büszkélkedhet, mint hogy ők voltak az első fecskék Magyarországon, néhány évvel a rendszerváltás előtt.

A tegnapi befektetői fórumot követően a Népszabadság luxemburgi levelezőjének Ries úr felelevenítette az 1988-ban történteket. Mint mondta, a 18 éve Magyarországon elsőként megjelenő külföldi cég - a General Electric (GE) óriáscéget is néhány héttel megelőzve - beruházásának története meglehetősen szokatlan. Az üveggyártásáról híres Guardian Europe luxemburgi leányvállalata, a Luxguard cég óriási lehetőséget látott az akkori KGST-országok között folyó barter-kereskedelemben. A cégcsoport ma is legjobb minőségű síküveget előállító üzemében, az akkor Orosházi Síküveggyár - ma Hunguard - néven ismert - gyárában szerzett az akkori törvényeknek megfelelően 49 százalékos részesedést, és opciót további százalékra, amennyiben később a törvény lehetővé teszi azt. A luxemburgi befektető eslődleges célja nem a minimálisra tevezett export-tevékenység, sokkal inkább az akkori szocialista országok közötti barter-kereskedelemben való részvétel volt. 1990-ben új helyzet állt elő, a Luxguard egy kapitalista országban találta magát, ahol eredeti terveit nem folytathatta. Magyarországi teljes termelésére felvevőpiacot kellett találnia. Olaszországban hatalmas raktárbázist épített, és hamarosan heti egy szerelvény szállította az orosházi gyár termékeit a nyugat-európai piacra. Ma a Hunguard cég a Guardian Europe 100 százalékos tulajdonában van.

Jean Ries, aki nagy tapasztalatot szerzett a magyarországi befektetésben, immár tiszteletbeli konzulként számos luxemburgi céget hozott Magyarországra. Az eddig több mint 500 millió eurót beruházó luxemburgi székhelyű vállalatok összesen 15 ezer munkahelyet konszolidáltak, illetve teremtettek hazánkban. Köztük olyan világhírű multinacionális cégek vannak, mint az RTL, a Villeroy & Boch, a Match, valamint az Arcelor. A világ legnagyobb csak légifuvarozással foglalkozó cége, a Cargolux második bázisát Budapesten építette ki, ahol hetente immár 4 megállást iktat be Ázsiából történő visszaútjain. Az Euroscript közel 30 főt foglalkoztató budapesti irodájában készül az Európai Unió egyik hivatalos lapjának fordítása.

A nemzetközi közúti fuvarozás mindig vonzotta a magyar vállalkozókat Luxemburgba. A kilencvenes évek elején előbb a Hungarolux - a Hungarocamion által alapított vegyes vállalat -, később pedig az egyik legnagyobb magyar logisztikai cég, a Révész Eurotrans rendelkezett évekig képviselettel Luxemburgban.

Révész Bálint tulajdonos büszke arra, hogy nyíregyházi telephelyén a szintén luxemburgi székhelyű ASTRON cég acélszerkezetű csarnokrendszerével építette fel 40000 négyzetméteres raktárbázisát. Az ASTRON – bár nem számít beruházónak hazánkban – 240 embernek ad munkát Biatorbágyon, illetve nyíregyházi gyárában. Magyarországon az elmúlt 20 év során fél millió négyzetméteren több mint 300 csarnokot építettek ezzel a könnyűszerkezetes rendszerrel.

Jean Ries végezetül elmondta, hogy a kettős adóztatás elkerülésére hozott magyar-luxemburgi törvény továbbra is vonzó a befektetni kívánók számára, bár tudja, hogy a hazai privatizáció gyakorlatilag befejeződött. Jelenleg is komoly tárgyalás folyik két luxemburgi cég magyarországi beruházásairól, amelyről azonban többet - a tárgyalások jelenlegi szakaszában - nem árulhat el.

Földes György
Luxemburg

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.