Még mindig a fülkereklámról vitáznak

Ismét elnapolta a döntést a telefonfülkéken elhelyezett reklámberendezések tulajdonosának elmarasztalásáról tegnap a főváros városképvédelmi bizottsága, a szocialisták indítványára.

A testület januári álláspontjához hasonlóan ezúttal is további vizsgálódást szorgalmazott ez ügyben. A Mediacontact Kft. több mint ötszáz reklámhordozója kapcsán két éve vitában áll a fővárosi önkormányzattal. A főváros több bizottsági és közgyűlési tárgyalás után tavaly októberben véglegesítette azt a döntését, mely szerint a telefonfülkékre csak közterület-használati hozzájárulással, azaz a megfelelő díj kifizetése ellenében lehet reklámberendezéseket felszerelni. A kft. vitatja ezt, szerintük a telefonfülkéken általuk elhelyezett reklámok ügye nem közterület-használati kérdés. A vita alapja az, hogy a fülkereklámok csak 9 centiméterre nyúlnak be a közterületekre, míg egy korábbi fővárosi rendelet szerint csak a 10 centinél jobban belógó eszközök után kell fizetni. Igaz, ezt a tavalyi rendeletet gyorsan viszszavonták, de a Mediacontact továbbra is vitatja, hogy fizetnie kellene. A tegnap a bizottság elé került, de elnapolt hivatali javaslat a jogellenesen elhelyezett hirdetések múlt évi felmérésének napjától azok elbontásáig háromszoros büntetést javasol.

A bizottság 2007 januárjáig meghosszabbította az Intermedia Kft. közterület-használati engedélyét. A Mahir Rt. közterület-használatának ügyében későbbre halasztották a döntést. Az rt. ugyanis érvényben lévőnek tekinti a korábban kapott engedélyét, és feleslegesnek tartja az újabb kérelem benyújtását.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly decemberben engedélyezte, hogy az utcabútortenderen nyertes három céggel kötendő szerződés aláírásáig, maximum 2007. január végéig meghoszszabbítsák e cégek közterület-használati engedélyét. Az utcabútortender alapján kötendő szerződés kapcsán jelenleg jogvita zajlik a főváros és az adóhivatal között. Endrédy István (MKDSZ) bizottsági elnök az MTI-nek elmondta, hogy az adóhivatal álláspontja szerint azon közterületek használata után is áfát kell fizetnie a fővárosnak, amelyeket ingyen ad valakinek a használatába. Ez az összeg a 25 évre szóló utcabútor-szerződések esetében öszszesen több százmillió forint lenne.

Nem plakátolhat
a Fidelitas

A városképvédelmi bizottság kormánypárti többsége nem járult hozzá, hogy a Fidelitas a hét végétől plakátokat helyezzen el a Flórián téren. A testület városképi okok miatt utasította el a kérelmet. Endrédy István (MKDSZ) bizottsági elnök tájékoztatása szerint: ahogy más ilyen közterület-használati kérelmeknél, például a felvonulási téri plakátkiállításnál, itt sem a plakátok tartalma alapján kellene dönteni. Bihary Gábor (MSZP), aki egyúttal óbudai képviselő is, leszögezte, hogy választókerületében nem szeretne politikai plakátokat látni a közterületeken. Németh Zoltán (Fidesz) úgy vélte, hogy a kormánypártok részéről hibás dolog pusztán feltételezés alapján dönteni. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.