Pecabot a szélsőjobbnak

Szavazhat-e egy igaz keresztény ember baloldali vagy liberális pártra? Görgey Géza református lelkész sértőnek tartja a kérdést. Hozzá például az SZDSZ áll a legközelebb, és úgy érzi, erről nyilvánosan is szabad beszélnie. Csak nem a szószékről. A templomban szerinte nincs helye pártpolitikának.

A 2002-es választások előtt a református egyház igyekezett megszabadulni a szélsőjobboldaltól. Volt mitől. Az egyházat jórészt a két Hegedűs jelenítette meg a közvélemény előtt: a MIÉP-es vonzalmairól ismert Hegedűs Lóránt püspök, valamint fia, a kódolt zsidózása miatt botrányba keveredett ifjabb Hegedűs Lóránt lelkész, a MIÉP parlamenti képviselője.

Görgey Géza, a Tolna megyei Pálfa református lelkipásztora annak idején a Népszabadságban tiltakozott a MIÉP térnyerése ellen, és azt követelte, hogy egyháza tartsa távol magát a pártpolitikától. Ezzel nyílt konfliktust vállalt saját püspökével, Hegedűs Lóránttal. A retorzió nem maradt el, a pálfai lelkészt hatvan napra eltiltották az egyházi szolgálattól. Ügyvédje felkészültségének tulajdonítja, hogy a legsúlyosabb büntetéstől, a hivatalvesztéstől megmenekült.

Időközben nagy változások történtek. A református tisztújításon Hegedűs Lóránt püspök elbukott a mérsékelt jobboldalinak számító Bogárdi Szabó Istvánnal szemben. A zsinat úgy döntött, hogy lelkészek nem lehetnek párttagok, és pártonkívüliként is csak akkor indulhatnak a parlamenti választásokon, ha szögre akasztják a palástjukat.

Görgey Géza azonban továbbra sem elégedett. Hosszú ideig tartó hallgatás után nemrég újabb cikkel jelentkezett a Népszabadságban. Úgy látja, hogy a zsinat által elfogadott összeférhetetlenségi szabályok nem számolták fel az összefonódásokat, a jobboldallal kötött lélektani és gazdasági szövetséget. Most már nem a pártsemlegességet kéri számon, hanem azt kifogásolja, hogy a református egyház - szerinte - egy olyan politikai erő, a Fidesz támogatására buzdít, amelynek hatalomra kerülése "beláthatatlan veszéllyel járna". Közvetve így a lelkész is állást foglalt: csak ő nem a jobboldal, hanem a kormánypártok sikerét szeretné.

- Egy-két kisebb jelentőségű nyilatkozattól eltekintve éveken keresztül nem szólaltam meg közéleti kérdésekben - számol be a közelmúltról Görgey Géza. - Önként háttérbe húzódtam, mert abban a hitben voltam, hogy ezzel használok az egyháznak. A saját példámmal akartam bizonyítani, hogy a lelkészi hivatásnak nincs semmi köze a pártpolitikához. Néhány hónapja viszont azon vettem észre magam, hogy bárhova megyek, mindenhol olyan egyházi emberekkel találkozom, akik leplezetlenül a Fidesz győzelméért szorítanak. A külvilág ebből nem sokat érzékelt, de a belső rendezvényeken, lelkészi gyűléseken, magánbeszélgetéseken elhangzottak alapján teljesen nyilvánvaló volt, hogy az egyházon belül is beindult a kampány.

A pálfai lelkész ekkor levelet írt Bogárdi Szabó Istvánnak, a Duna-melléki egyházkerület püspökének. Egyebek mellett azt kérte, hogy az egyház függetlensége érdekében a református vezetők ne mutatkozzanak politikusok társaságában. Válaszában a püspök abszurdnak nevezte a javaslatot. Hiszen - hangsúlyozta - nem az a kérdés, hogy politizáljanak-e az egyházak, hanem az, hogy milyen módon tegyék.

Görgey Géza minél többet gondolkodott, annál inkább úgy érezte, hogy a püspöknek igaza van. Az egyházaknak nem csupán lehetőségük, kötelességük is véleményt mondani a társadalmi problémákról, márpedig ez nehezen lenne elképzelhető a pártpolitika érintése nélkül. Főleg választások előtt...

- Nálam a szélsőjobbtól mindig felmegy a pumpa, egyszerűen nem bírom elviselni az antiszemitákat meg a hőzöngő nacionalistákat - mondja. - Ezért írtam cikket a Fidesz ellen. Lehet, hogy a módszereik finomodtak, de a Fidesz folyamatosan lógatja a pecabotot a MIÉP-es szavazók felé. Nagyon szellős az átjárás a két párt között. Elégedettséggel tölt el, hogy négy évvel ezelőtt a Fidesz a MIÉP gyenge szereplése miatt veszítette el a választást, és remélem, hogy a MIÉP gyenge szereplésében a református szavazóknak is részük volt. Büszke vagyok, ha ehhez talán én is hozzájárultam.

Vannak, akik Görgey Gézát a református egyház árulójának tartják, amiért nézeteivel a nyilvánosság elé állt, ráadásul éppen a Népszabadságban. A lelkészben másfajta elképzelések élnek az árulásról. Nem tudja, hogy sírjon vagy nevessen, amikor egyházi személyiségektől rendre azt hallja, hogy a keresztényeknek kizárólag valamelyik jobboldali pártra szabad szavazniuk. Az ilyen kijelentések szerinte önmagukat minősítik.

Korábban másra terelte a szót, amikor a hívek aktuálpolitikai kérdésekről kezdték faggatni. Ma már nem csinál titkot abból, hogy hozzá az SZDSZ áll a legközelebb. Az a párt, amelyik antiklerikális szólamokkal próbálja növelni a táborát, és azt hirdeti, hogy az egyházakat tartsák el a hívek.

- Ezekkel a butaságokkal nem értek egyet - jelzi Görgey Géza, hogy nem csupán a református egyház, hanem az általa leginkább kedvelt párt is bízvást számíthat a bírálataira. - Ettől még szimpatizálok a liberalizmussal, mert politikai értelemben az állam és az egyház szétválasztását vallja, és elutasít mindenfajta ideológiai egyeduralmat. Ezek az alapelvek sokkal fontosabbak, mint az, hogy az SZDSZ időnként okkal, ok nélkül nekiront az egyházaknak.

A lelkész ugyanakkor szeretné elkerülni, hogy a pártpolitika áthassa a gyülekezet életét. A határvonalat a templom küszöbénél húzza meg. A templom számára szent hely, megengedhetetlennek tartja, hogy valaki a szószékről pártok mellett agitáljon.

Az alig több mint száztíz pálfai református közül legalább harmincan minden héten eljárnak a templomba. Görgey Géza szerint ez rendkívül jó arány. Ha az istentiszteleteket kampányrendezvényekké silányítaná, egészen biztos, hogy a hívek egy része távol maradna. Ennél nagyobb kudarc nem is érhet egy lelkészt.

Görgey Géza református lelkész: Pártpolitikának nincs helye a templomokban
Görgey Géza református lelkész: Pártpolitikának nincs helye a templomokban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.