A dán lap feladta a harcot

A Mohamed-karikatúrákat közlő dán lap főszerkesztője közölte: sosem adott volna engedélyt a rajzok publikálására, ha tudta volna, hogy ez ilyen súlyos következményekkel jár.

Az arab országokban rendezett utcai tömegtiltakozások, bojkottfelhívások és kormányzati támadások nyomán a Jyllands Posten főszerkesztője, Carsten Juste azt mondta, hogy lapja elvesztette a véleményszabadságért folytatott harcot. Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök pedig úgy nyilatkozott, hogy országának irányíthatatlanná vált erőkkel kell szembenéznie, és rendkívüli erőfeszítésre van szükség, hogy ezeket lecsillapítsák. Rasmussen egyúttal óva intett a Dániába bevándorló muzulmánok elleni akcióktól - írta az MTI.

A France Soir című francia bulvárlap tegnap leközölte a dán újságban négy hónappal ezelőtt publikált, a muzulmán világban nagy felzúdulást keltett tizenkét Mohamed-karikatúrát. "Jogunk van ahhoz, hogy az Istent kifigurázzuk" - hirdeti címoldalán a lap.

A Jyllands Posten dán napilap Arhus városban lévő székhelyét, illetve koppenhágai szerkesztőségét még kedden bombariadó miatt kiürítették. Az újság hétfő este közleményben kért bocsánatot a világ muzulmánjaitól, mert megsértette őket azzal, hogy karikatúrákon ábrázolta Mohamed prófétát, vallásuk alapítóját.

Soren Gade dán védelmi miniszter közölte: fatvát (kötelező érvényű vallási rendeletet) adtak ki az Irakban szolgáló dán katonák ellen. Ibrahim al-Dzsaafari iraki kormányfő bekérette Dánia bagdadi nagykövetét és személyesen adta át neki a koppenhágai kormánynak címzett üzenetét. Ebben bírósági eljárást követelt az érintett dániai újság és a karikatúrák szerzői ellen, valamint jelezte, hogy hivatalos bocsánatkérést vár el a koppenhágai vezetéstől.

Több mint tizenegyezer dán munkahely elvesztését okozhatja az a bojkott, amelyet muzulmán országokban alkalmaznak a dán árukkal szemben. A Jyske Bank elemzése szerint a kereskedelmi bojkott - egyévi időtartammal számolva - nyolcmilliárd dán koronás (1,1 milliárd eurós) exportkiesést okozhat. Főleg az élelmiszerexport és az agrártermékek kivitele van veszélyben. (MTI)

Börtön gúnyrajzért, megúszott sírrombolások

1993. október 15., Irán: Tízévi börtönbüntetésre ítélték azt a karikaturistát, akinek Khomeini imámra hasonlító gúnyrajza jelent meg 1992 áprilisában egy iráni folyóiratban.

1997. december 30., Izrael: Egy kelet-jeruzsálemi bíróság bűnösnek mondta ki azt az izraeli nőt, aki Mohamed prófétát disznóként ábrázoló plakátokat ragasztott fel Hebronban palesztin üzletek falára.

2000. december 28., Izrael: Egy amerikai turista vörös festékkel töltött palackokat vágott a jeruzsálemi Siratófalhoz, a zsidó hit legszentebb helyéhez. A férfi, azt akarta kifejezésre juttatni, mennyire elítéli a palesztin felkelés izraeli elnyomását. Letartóztatták.

2005. április 13., Görögország: Az athéni fellebbviteli bíróság felmentette a Jézus Krisztusról írt könyve miatt első fokon istenkáromlás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Gerhard Haderer osztrák karikaturistát. A szerző képregényében kábítószerező hippiként mutatta be a keresztény vallás alapítóját.

Világszerte, de főként Európában számos alkalommal gyaláztak meg zsidó temetőket, sírokat, az elmúlt hónapokban Londonban, Franciaországban, Szlovákiában, Németországban, Oroszországban került sor hasonló antiszemita megnyilvánulásokra. (MTI Sajtóadatbank)

Jemeni nõk dán zászlót tépnek szét a dán karikatúrák miatti tüntetésen
Jemeni nõk dán zászlót tépnek szét a dán karikatúrák miatti tüntetésen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.