Lebuktatott tolvajok

Székesfehérváron avatták fel a napokban az ország tizenötödik lakótelepi rendőrségét. Az eddigi tapasztalatok szerint ez a lépés érezhetően javította a panelrengetegek közbiztonságát.

- Öt rendőrjárőrrel megalakult Fejér megye első lakótelepi rendőrsége, amelytől azt várjuk, hogy érzékelhetően javítsa a megyeszékhely palotavárosi részének közbiztonságát - nyilatkozta Papp Károly, Fejér megye rendőrfőkapitánya az első székesfehérvári lakótelepi rendőrségi iroda napokban megtartott avatóján. A palotavárosi panelházakban csaknem 22 ezer ember él, a megyeszékhely lakosságának egyötöde.

Ez az arány országosan is jellemző, jelenleg a lakosság húsz százaléka él lakótelepeken. Németh Lajos, az ORFK helyettes szóvivője kérdésünkre elmondta, a lakótelepi rendőrség létrehozását az úgynevezett Látható rendőrség program keretében 2004 nyarán hirdették meg, az első irodák pedig tavaly tavaszszal nyíltak meg. Eddig a főváros több kerületében, valamint a nagyobb városokban - Miskolcon, Győrben, Debrecenben, Nyíregyházán - álltak fel a speciális szolgálatok, amelyek nagyobb létszámúak a körzeti megbízotti egységeknél, ám nem érik el egy-egy rendőrőrs méretét. Németh Lajos elmondta, a lakótelepi rendőröket a jelenlegi állományból létszám-átcsoportosítással vezénylik új szolgálati helyükre. Fő feladatuk a folyamatos gyalogos és autós járőrözés, a lépcsőházak, az oktatási és az egészségügyi intézmények környékének ellenőrzése, a közlekedési csomópontok felügyelete.

Mivel a rendőrségi büdzsében nincs többletforrás erre a célra, az új rendszert csak az érintett önkormányzatok segítségével lehet kialakítani. Székesfehérváron az önkormányzat térítésmentesen adott át használatra egy irodát a Palotavárosban, és ugyancsak a város finanszírozta a helyiségek festését, irodai eszközökkel való felszerelését. Warvasovszky Tihamér székesfehérvári polgármester elmondta, az önkormányzat közvetlenül nem tudja támogatni a lakótelepi rendőrség napi működtetését, ám feltehetőleg megemeli a megyei rendőr-főkapitányság közvetlen anyagi támogatását, ami 2005-ben négy és fél millió forint volt. Pap Károlytól megtudtuk, ezt az összeget a rendőrség a járőrszolgálatot teljesítők túlóráinak kifizetésére használta fel.

A tavaly óta működő lakótelepi rendőrségek eredményességéről egyelőre kevés adat áll rendelkezésre, ám a szakemberek egyértelműen sikerként értékelik az elmúlt hónapok tapasztalatait. Győrött például - ahol Adyvárosban és Nádorvá-rosban tavaly április óta működik a lakótelepi rendőrség - máris érzékelhetően javult a helyzet. Szabadfi Árpád Győr-Moson-Sopron megyei rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint a két lakótelepen azóta húsz százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények, elsősorban a kocsifeltörések és a betöréses lopások száma. Hasonló eredményt értek el Sopronban is, ahol tavaly szeptember óta működik a Jereván lakótelepi rendőrség.

A nyíregyházi rendőrkapitányságon a múlt esztendő második felében jött létre az első lakótelepi rendőrség, amelynek működése feltehetőleg komoly szerepet játszott abban, hogy tavaly a városban 17,2 százalékkal kevesebb bűncselekményt regisztráltak - közölte Fülöp Gergely sajtóreferens. Hozzátette: elsősorban a garázsok, pincék, közös helyiségek feltörése vált ritkábbá, továbbá a lakótelepi rendőrség működésének is köszönhető néhány "trükkös" tolvaj, valamint egy mobiltelefon-lopásokra szakosodott banda elfogása, továbbá egy iskolák környékén kábítószert árusító drogdíler lefülelése.

Debrecenben 2005 júliusa óta működik lakótelepi rendőrség, ám Sóvágó Sándor megbízott városi rendőrfőkapitány szerint egyelőre nem rendelkeznek olyan hiteles statisztikai adatokkal, amelyek kizárólag a lakótelepek bűnügyi helyzetére vonatkoznak. Az azonban bizonyos, hogy az elmúlt fél évben számos sikeres akciót hajtottak végre a lakótelepi rendőrök, így például az Újkerti lakótelepen helyi polgárőrök segítségével mintegy ötven rendbeli lopás elkövetőit derítették föl.

Speciális helyzetben van a miskolci rendőrség, hiszen az Avas lakótelepen már 1991 óta önálló rendőrőrs működik, tavaly nyáron pedig a az őrs keretein belül kialakították a lakótelepi rendőrséget is - mondta el érdeklődésünkre Szerencsi Árpád őrsparancsnok. Ennek az volt a fő oka, hogy az avasi őrs a város távolabbi területeit is ellenőrzi, míg az új szervezet kifejezetten az avasi lakótelepen élő negyvenkétezer ember problémáival foglalkozik. A statisztikai adatok szerint tavaly csak az első fél évben a lakótelepi rendőrség 148 alkalommal intézkedett csendháborítás miatt, családi konfliktusok lecsendesítésében pedig 98 alkalommal működött közre. Intézkedtek lopások, rongálások és egyéb bűncselekmények helyszínein, igazoltattak 2200 személyt, elfogtak 23 ittas vezetőt és feljelentést tettek 171 közlekedési szabálysértési ügyben. Az avasi lakótelepi rendőrség munkájáról szóló tízezer szórólapot eljuttatták csaknem az összes lakásba, az ide beosztott rendőröket névjegykártyával és mobiltelefonnal látták el, így a helyi lakosok az általuk ismert lakótelepi rendőrökhöz bármikor közvetlenül is fordulhatnak.

Járõrözés közben Székesfehérvár palotavárosi lakótelepén
Járõrözés közben Székesfehérvár palotavárosi lakótelepén
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.