Tízezer tonna foszforsavval elsüllyedt egy tartályhajó a francia partoknál

Elsüllyedt szerdán reggel a La Manche-csatornában Cherbourg francia kikötő közelében előző nap balesetet szenvedett vegyi tartályhajó, fedélzetén 10 ezer tonnányi foszforsavval - közölte a La Manche-csatorna francia tengeri prefektúrája.

A hajó 70 méter mélyre süllyedt el a tengerben, miközben a Szajna-öböl felé vontatták.

A baleset még kedden hajnalban történt, amikor összeütközött egy teherszállító hajó és egy vegyi tartályhajó Cherbourg-tól 92 kilométerre nyugatra és a brit Guernsey-szigettől 50 kilométerre északnyugatra. A máltai bejegyzésű teherszállító 26 ezer tonna foszfátot szállított, míg a Marshall-szigetek zászlója alatt hajózó vegyi tartályhajóban 10 ezer tonna foszforsav volt. Ez utóbbi testén az ütközés nyomán súlyos repedés keletkezett, és emiatt 22 főnyi legénységét a brit parti őrségnek kellett mentőhajóval és helikopterrel kimenteni. A másik hajón, amelyen szintén 22-en tartózkodtak, nem jeleztek károkat.

A vízszennyezések dokumentálásával és kutatásával foglalkozó bresti központ (Cedre) szakértői kedden még úgy vélekedtek, hogy a rakomány nem jelent komoly veszélyt a környezetre.

Ugyanakkor a Cedre igazgató-helyettese szerdán azt nyilatkozta, hogy amennyiben a foszforsav a tengervízbe ömlene, annak súlyos, mérgező hatása lenne, mivel vízben teljesen feloldódni képes vegyületről van szó. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.