Oscar-jelölések - Nem lesz ott a Sorstalanság

Bár számos kategóriában a papírforma érvényesült, kisebb meglepetésekkel is szolgált a hazai idő szerint tegnap délután nyilvánosságra hozott idei Oscar-jelöltek listája.

Nem került a legjobb filmnek járó elismerésért küzdő öt közé A nyughatatlan (holnaptól játszszák a magyarországi mozik) - pedig a szaksajtó ezt tartotta esélyesnek arra, hogy megszorongassa Ang Lee a Golden Globe-on taroló "romantikus melegdrámáját", a Brokeback Mountaint. Utóbbi persze ott van a jelöltek között, mégpedig nyolc helyen, és ott van a George Clooney rendezte Good Night, and Good Luck (február 9-én mutatják be Magyarországon).

Az év filmje díjért verseng még a Capote, különös az Ütközések és a München jelölése (ráadásul a legjobb rendező és adaptált forgatókönyv kategóriában is versenyez) - kiváltképp, mert utóbbit szó nélkül hagyták a Golden Globe kiosztón. Az igazi meglepetés az lenne, ha Steven Spielberg díjra tudná váltani jelöléseit.

A legjobb férfi főszerepért járó aranyszobrocskáért ringbe száll Philip Seymour Hoffman (Capote), Terrence Howard (Hustle & Flow), Heath Ledger (Brokeback Mountain), Joaquin Phoenix (A nyughatatlan) és David Strathairn (Good Night, and Good Luck) - kizárólag drámai alakítások. Ugyancsak a komoly hangvételt díjazták a férfi mellékszereplők esetében is, kivétel a veterán William Hurt nominációja, aki az Erőszakos múltban abszurd komikus formáját hozza.

Nem okozott túl sok meglepetést a színésznők mezőnye sem, papíron Reese Witherspoon a legesélyesebb (A nyughatalan), de ez most nem jelent túl sokat, mert igen erős a mezőny: Judi Dench (Mrs. Henderson Presents), Felicity Huffman (Transamerica), Keira Knightley (Büszkeség és balítélet) és Charlize Theron (North Country). A legjobb női mellékszereplőknél kisebb hazai siker, hogy a magyar származású Rachel Weisznek drukkolhatunk, akit Az elszánt diplomatában nyújtott teljesítményéért terjesztettek fel.

Sajnos a magyar részvétel itt véget is ért, a Sorstalanság, a magyar jelölt nem került Oscar-közelbe. A külföldi produkciók versenyének mezőnye csaknem megegyezik a Golden Globe-éval, csak éppenséggel A pofonok földje című akciódarab helyett igazi nagyágyú került be: a tavalyi berlini fesztiválon három, az Európai Filmakadémia díjkiosztóján pedig két elismerést is bezsebelő Sophie Scholl Aki szembeszállt Hitlerrel című, igaz történetet elmesélő kamaradrámája.

A jelöltek teljes listája a hivatalos honlapon (www.oscar.com) tekinthető meg.

Mira Sorvino színésznõ és Sid Ganis a filmakadémia elnöke bejelenti a jelöléseket
Mira Sorvino színésznõ és Sid Ganis a filmakadémia elnöke bejelenti a jelöléseket
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.