Putyin nagyhatalmi évértékelője - Moszkva megkerülhetetlen hatalom

Erős elnöki hatalmat igénylő, gazdaságilag magára találó, atomarzenálja és energiatartalékai révén megkerülhetetlen hatalom képe rajzolódott ki Oroszországról Vlagyimir Putyin tegnapi sajtótájékoztatóján. A Kremlben, az orosz elnök grandiózus sajtókonferenciáján csaknem ezer újságíró vett részt.

Putyin alapvetően sikeresnek ítélte az ország elmúlt öt évét: az ország aranytartaléka 12 milliárdról 185 milliárd dollárra nőtt, a külföldi államadósság GDP-hez viszonyított aránya 80-ról 30 százalékra csökkent, a költségvetési többlet tavaly elérte az 50 milliárd dollárt. Megerősödött az orosz föderáció, a tavalyi parlamenti választások nyomán pedig az ország teljes jogú tagja lett Csecsenföld is, és befejeződtek a terrorelhárító katonai akciók - mondta Putyin, aki ezúttal sem árulta el, kit szeretne utódjaként látni az elnöki székben a 2008-as választások után.

A gazdasági sikerek szinte kizárólag az ország kőolaj- és földgázexportjára épülnek. Putyin szerint azonban Szibériában további kiaknázatlan energiatartalékok rejtőznek. Megjegyezte, hogy Moszkva nem kívánja monopolizálni a kőolaj- és földgáztermelést. A Gazprom nagy állami vállalat lett, ám a részvények jelentős része piacra kerül.

Kiemelte, hogy az ország energiapolitikája nem a külpolitikai nyomásgyakorlás eszköze. Véleménye szerint az, hogy Moszkva jelentősen megemelte a korábbi szovjet tagköztársaságokba szállított földgáz árát, csak átlátható piaci viszonyokat teremtett. Nagyra értékelte az Ukrajnával kötött megegyezést, ugyanakkor a konfliktusra hivatkozva kijelentette: Európa energetikai biztonságának érdekében indokolt a Balti-tenger alatt Németországig futó gázvezeték kiépítése.

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) esetleges tagságával kapcsolatban kijelentette: Oroszország csatlakozni kíván, ám ezt egyelőre az Egyesült Államok ellenzi, noha George W. Bush amerikai elnök támogatja Moszkva belépését a WTO-ba.

Külföldi újságírói kérdésre Putyin elmondta: a G8 csoportban az idén soros elnöki tisztet betöltő Oroszország teljes jogú tagja az informális szervezetnek. Az ország növekvő gazdasága és a létminimum alatt élők sokasága lehetővé teszi, hogy Moszkva jobban megértse a fejlődő országok problémáit, mint a klub leggazdagabb tagjai. Putyin szerint az ország hatalmas atomarzenálja miatt is kihagyhatatlan a csoportból, amely a világ biztonságpolitikai kérdéseit is megvitatja.

- Olyan egyedülálló rakétarendszereink vannak, amelyek számára mindegy, hogy van-e egy országnak légvédelmi rendszere vagy nincs - nyomatékosította az elnök, vélhetően az amerikai rakétaelhárító ernyőre utalva.

Az iráni atomprogrammal kapcsolatban megjegyezte: minden országnak joga van a békés célú atomenergiára, ám garanciát kell szerezni arra is, hogy annak leple alatt ne működjenek katonai programok. Irán esetében megoldás lehetne, ha az urándúsítás és a fáradt fűtőanyag elhelyezése vegyesvállalatokon keresztül Oroszországban valósulna meg.

Kína kiemelt stratégiai partnere az országnak. Tavaly 29 milliárd volt, 2010-re 60 milliárd dollárra is növekedhet a kereskedelmi forgalom a keleti szomszéddal, amellyel Moszkva - nyáron közös hadgyakorlatot is tartva - negyven év vita után megállapodott a vitatott területi kérdésekről is.

Előzetes bírálatok az évértékeléshez

Langyos várakozás előzte meg George W. Bushnak az unió helyzetéről szóló beszédét. Az elnök a kongresszusban mára virradóra tervezte elmondani évértékelését, de annak fő vonalai már előzetesen kiszivárogtak. A "kötelező" külpolitikai témák, így a terrorizmus elleni háború, az iráni helyzet és a demokrácia világméretű térhódítása mellett az elnök elsősorban az energiapolitika, az egészségügy és az oktatás kérdéseiről tervezett beszélni. Bennfentesek az új kezdeményezések között említették a hidrogénnel hajtott autók fejlesztésének sürgetését és az egészségügyi előtakarékosságra biztosítandó adókedvezményt.

A visszafogott érdeklődés annak tudható be, hogy az elnök már ötödször állt hasonló szerepben az ország elé, és az elemzők eleve nem vártak falrengető újdonságokat a beszédtől. Másrészt az is kiderült, hogy a nagy dérrel-dúrral bejelentett hangzatos célok gyakran csak néhány hónapra szólnak, és a körülmények változása esetén gyorsan a szemétkosárba kerülnek. Az ellenzék intézményes lehetőséget kap az elnök beszédének kommentálására. A Demokrata Párt véleményét az idén Virginia frissen megválasztott kormányzója, Tim Kaine tolmácsolja. Ellenzéki politikusok azonban már napok óta igyekeznek elébe menni a Bush-beszédnek, és földtől elrugaszkodottnak, "kincstárinak" állítják be az elnök optimizmusát. A Fehér Ház szóvivője szerint Bush beszéde "derűlátó és magabiztos" lesz. Az elnök előre annyit mondott, hogy "sok mindenre büszkék lehetünk, sok mindenen kell még dolgoznunk". Az erősen jobbra húzó FoxNews tévécsatorna azt próbálta megjósolni, forgatni fogja-e szemét a beszéd közben Hillary Clinton szenátor. A háromból két kommentátor szerint fogja. (H. G.)

Putyin sajtótájékoztatója évértékelõ beszéde után
Putyin sajtótájékoztatója évértékelõ beszéde után
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.