Bush jobbra tolja a legfelső bíróságot

A Demokrata Párt liberális szárnyához tartozó politikusoknak nem sikerült megakadályozniuk a szenátusban Samuel Alito kinevezését a legfelső bíróságba. Az Amerika politikai és társadalmi életére óriási befolyást gyakorló, kilenctagú testületben ezzel többségbe jutottak a konzervatívok: négy erősen és egy mérsékelten jobboldali bíró jut a három liberálisra és egy centristára. George W. Bush elnök egy haláleset és egy visszavonulás nyomán, rövid időn belül két bírót is jelölhetett, és mindkettő a jelenleg kormányzó Republikánus Párt régi kipróbált embere. A megfigyelők által balra sorolt bírák viszont csak most tűnnek "liberálisoknak", kinevezésükkor még középutasoknak tekintették őket - csak a testület tolódott jobbra.

A most 55 esztendős Alito Ronald Reagan idején került az igazságügyi tárcához, ahol az abortuszt és a kisebbségek pozitív megkülönböztetését ellenző szakvéleményeket írt. Később tizenöt éven át volt szövetségi bíró, és a demokrata kritika szerint ítéletei a kisemberrel szemben mindig a nagyvállalatoknak kedveztek. Edward Kennedy szenátor szerint Alito kinevezése gátolni fogja a haladást és visszaveti az országot. A 2004-es vesztes elnökjelölt, John Kerry a szavazás előtt azt mondta, a döntés 30 évre előre megszabja Amerika sorsát.

A demokraták elsősorban az abortusz elleni támadástól tartanak - egyes jelentések szerint máris több államban szövegezik azokat a törvényeket, amelyek óhatatlanul a legfelső bíróság elé kerülnek majd, és alkalmat adnak az eddigi liberális szabályozás szigorítására, illetve a művi terhességmegszakítás tilalmára. A teljes tiltás egyébként nem élvezi a társadalom többségének támogatását.

A republikánusok elsősorban azzal érveltek, hogy Alito kiválóan képzett jogász, és bírói gyakorlata során számos, saját ideológiai meggyőződésével ellentétes ítéletet hozott. A vitában az is gyakran elhangzott, hogy az elnöknek és a törvényhozás mindkét házában többséget élvező pártjának erkölcsi joga van saját jelöltjeit juttatni a taláros testületbe. Az obstrukció azzal fenyegetett, hogy felborul a bírói kinevezések hagyományos menete, és a mostani politikai csatározás hosszú távon is ellehetetleníti a konszenzusos vagy legalább széles támogatottságot élvező jelöltek elfogadását.

A republikánusok egyébként a nyolcvanas évek eleje óta tudatosan dolgoztak a mostani fordulaton. Alito 1982-ben lépett be a Yale Egyetemen szerveződött Föderalista Társaságba. A konzervatív jogászok szerint az amerikai alkotmány szerzői a jelenleginél sokkal erősebb központi hatalmat álmodtak meg, és nem állt szándékukban ennyire kiterjeszteni az egyéni szabadságjogokat. A legfelső bíróság frissen kinevezett elnöke, John Roberts is a társaság tagja volt. A föderalisták másfél évtizede kötöttek szövetséget a jól szervezett keresztény jobboldallal, amelynek segítségével most szinte rákényszerítették a Fehér Házat a soraikból való bírók jelölésére. Az obstrukció letörése után a tegnapi szavazás csak formalitás volt. Alito már a legfelső bíróság tagjaként vehetett részt Bush magyar idő szerint szerda hajnalban esedékes évértékelő beszédén.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.