Irán ügye az ENSZ BT elé kerülhet - Teherán szerint ez a "diplomácia vége"

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagállamának külügyminiszterei megállapodtak abban, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a héten esedékes rendkívüli ülése továbbítsa a BT elé az iráni atomprogrammal kapcsolatos kérdéseket.

Az öt ország - az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína - diplomáciának a vezetői keddre virradóra Londonban jutottak megállapodásra erről. Azt is közölték, hogy a testület márciusig vár az iráni atomdosszié vizsgálatának megkezdésével, vagyis addig amíg Mohamed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója összeállítja hivatalos jelentését az iráni nukleáris programról.

Az öt diplomáciavezető német kollégájával együtt Jack Straw brit külügyminiszter londoni rezidenciáján vett részt munkavacsorán, és az éjszakába nyúló tanácskozáson hozta meg döntését.

A BT-nek joga van szigorú büntetőintézkedéseket kivetni Iránra, ha úgy találja, hogy Teherán nem tartja be a nukleáris programjával kapcsolatos kötelezettségeit, és a békés célú atomenergia-hasznosítás címén voltaképpen atomfegyver előállítására törekszik.
A külügyminiszterek a négy órán tartó egyezkedés során megfogalmazták azt az óhajukat is, hogy a nemzetközi közösségnek egyértelműen az iráni vezetés értésére kell hozni: hagyjon fel veszélyes nukleáris tevékenységével.

A NAÜ csütörtökön Bécsben tart rendkívüli ülést az iráni atomkérdésről.

Irán: nincs jogi alap - a "diplomácia vége"

Semmiféle jogi alapja nincs annak, hogy az iráni nukleáris dossziét az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalják - jelentette ki kedden Golamreza Agazadeh, az Iráni Atomszervezet elnöke, az atomenergia ügyeiben illetékes iráni alelnök.

Bármilyen lépés, amely az iráni atomdossziénak az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé vitelét eredményezi, "a diplomácia végét" jelenti - idézte kedden az iráni állami televízió Ali Laridzsánit, a nemzetbiztonsági főtanács titkárát.

Az iráni főtárgyaló kijelentette: Teherán minden békés eszközt felhasználva biztosítani kívánja jogát azoknak a nukleáris technológiáknak az alkalmazására, amelyeket nem tilt az atomsorompó-szerződés. Laridzsáni megismételte Teherán javaslatát az európaiakkal tartott tárgyalások folytatására.

Teherán atomlétesítményei ellenőrzésének megtiltásával fenyegetőzik

Teherán bejelentette kedden, hogy megtiltja nukleáris létesítményeinek előre be nem jelentett ellenőrzését, és felújítja további nukleáris kutatásait, ha az ENSZ BT elé viszik az iráni atomprogram ügyét. "Ha a Biztonsági Tanácsot tájékoztatják az ügyről vagy az magához veszi az iráni nukleáris dossziét, a parlament döntésének megfelelően arra kényszerülünk, hogy felhagyjunk az önként meghozott intézkedésekkel, és ne tartsuk tovább magunkat a kiegészítő jegyzőkönyvhöz", amely lehetőséget teremt az iráni atomprogram előre be nem jelentett ellenőrzésére - mondta Ali Laridzsani, a kérdés fő iráni felelőse, a legfelső nemzetbiztonsági tanács titkára.

"A londoni nyilatkozat elsődleges üzenete az, hogy Európa nem képes rendezni az iráni nukleáris kérdést. Más megoldást kell keresnünk tehát a probléma békés rendezésére" - idézte az iráni hírügynökség a politikust.

Laridzsani figyelmeztette a Nyugatot, hogy "ha ezen országok minden eszközt felhasználnak arra, hogy leállítsák nukleáris kutatóprogramunkat, akkor számítaniuk kell arra, hogy Irán is használni fogja minden képességét a térségben."  (forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.