A miniszterelnök beperelte a Magyar Nemzetet

Két pert indít, és kártérítést is kér Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Nemzet című napilap valótlan állításai miatt - közölte az MTI-vel hétfőn a kormányszóvivő.

Batiz András tájékoztatása szerint a miniszterelnök személyiségi jogainak megsértéséért az újság kiadója ellen polgári pert indít, míg rágalmazásért ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést.

A szóvivő elmondta: a büntető feljelentés azért nem közvetlenül az újság ellen irányul, mert "a lap egyetlen munkatársa sem merte nevével vállalni a megjelentetett, alaptalanul vádaskodó cikkeket, így ez volt az egyetlen megoldás".

Batiz András közölte, hogy "miközben a miniszterelnök az őt havi rendszerességgel lejáratni próbáló kampány újabb állomásának tekinti az ügyet, nem lehet szó nélkül hagyni, ha valakit bűncselekmény elkövetésével rágalmaznak meg".

A szóvivő szerint "a jogi szakértők véleménye egyértelmű; a miniszterelnököt a Magyar Nemzet 2006. január 18-21. között megjelent cikkeiben több esetben is nagy nyilvánosság előtt megrágalmazta, ami bűncselekmény". Ezért Gyurcsány Ferenc hétfőn aláírta azt a beadványt, amit jogi képviselője már kedden eljuttat a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak.

Batiz András hozzátette: személyiségi jogainak megsértése miatt a kormányfő a Fővárosi Bíróságnál indít polgári peres eljárást. Ebben a keresetben a szóvivő tájékoztatása szerint azt kéri Gyurcsány Ferenc, hogy a bíróság állapítsa meg a jogsértés tényét, tiltsa el a napilap kiadóját a további hasonló jogsértésektől és kötelezze arra a kiadót, hogy az ítélet rendelkező részét jelentesse meg.

A kormányszóvivő kitért arra is, hogy a kormányfő tekintettel "a jogsértés súlyosságára, és a hasonló esetek megelőzése érdekében" 500 ezer forint közérdekű célra fordítható bírság kiszabását is indítványozta a napilap kiadójával szemben, valamint nem vagyoni kártérítést is kér. "Az egymillió forintot Gyurcsány Ferenc jótékonysági célokra kívánja felajánlani" - mondta Batiz András.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.