Az Európai Unió új stratégiát dolgoz ki a bioüzemanyagra

Az energiaforrások diverzifikálását és az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklését célzó erőfeszítések részeként az Európai Unió a bioüzemanyagok hasznosítására és előállítására szóló stratégiát dolgoz ki - derül ki az unió végrehajtó bizottsága által készített dokumentumból, amelynek közzétételét a bizottság február 8-án tervezi.

A Reuters szerint az uniós stratégia egy sor intézkedést irányoz elő a bioüzemanyagok felhasználásának ösztönzésére az Európai Unióban és a fejlődő országokban. A bioüzemanyag vonatkozásában kötelező előirányzatokat vezetnek majd be a 25 tagú közösségben. "Nem azt mondjuk, hogy az előirányzatokat kötelezővé tesszük a jövőben, hanem csak azt vizsgáljuk, hogy ez jó elgondolás lenne-e vagy sem - nyilatkozta egy uniós tisztviselő. - Az önkéntes célkitűzések rendszere ugyanis nem a remények szerint működött." Az önkéntes célkitűzés arra szólt, hogy 2010-ig 5,75 százalékra kellene emelni a bioüzemanyagok arányát a közlekedésen belül.

A dokumentumból kiderül, hogy a közlekedés felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának 26 százalékáért az unióban. A közlekedésben a légszennyezés csökkentésének legegyszerűbb módja az, ha a dízelhez vagy a benzinhez bizonyos százalékban bioüzemanyag társul - állítja a dokumentum.

Csakhogy a bioüzemanyag hasznosításának is vannak kockázatai környezetvédelmi szempontból: a növénytermesztés során is keletkeznek ugyanis üvegházhatású gázok. A WWF környezetvédelmi szervezet felszólította az EU-t, hogy vezessen be ún. "öko-igazolásokat" az Európában használt bioüzemanyagok esetében, amely igazolások tanúsítják, hogy az üzemanyagokat nem ártalmasak a környezetre.

(forrás: Reuters, MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.