Kampány, tanulmány

Szívesen kárhoztatnám a Demos Magyarországért Alapítvány tanulmányíróit arra, hogy merítkezzenek meg Nyíregyháza és Debrecen életében, és tapasztalataikat vessék egybe a fővárosi viszonyokkal. Abban a tekintetben például, hogy ott milyen megrendeléseket kapnának, s milyeneket itt, még ha onnan érkezik is, mert abból valóban következtetni lehet területi egyenlőtlenségekre. Így valami fogalmat szerezhetnének a regionalitásról is - a múlt héten közzétett tanulmányukból arra lehet következtetni ugyanis, hogy erről kevés ismerettel rendelkeznek.

A Demos tanulmánya, amely elvileg a régióról szól, valójában Debrecenről, nélkülözi ugyanis a tapasztalatokat. Talán nem véletlen közzétételének időpontja sem: épp a kampány időszakában készültek el vele. Akinek van füle, az tudja ugyanis, hogy Debrecen a Fidesz kampányának középpontjában áll: mintavárosként emlegetik, amelyet az erőskezű polgármester, Kósa Lajos sikeressé tett. Azt tette kicsiben, így a Fidesz, mint amit ők fognak tenni nagyban, ha hatalomra kerülnek. Elég csak Orbán Viktor évértékelőjére gondolni: családtámogatás, építkezés, munkahelyteremtés. Élő jelszavak Debrecen esetében is.

Ezt a képet kellett most a helyi MSZP-nek széttörnie, és adni megbízást a Demosnak (amely Gyurcsány Ferenc könyvének kiadója is), hogy készítsen elemzést a városról. A Demos megfelelt.

Nehéz elhinni, hogy a Demos nem tudott arról: a város az ISPA-programon elnyert pénzből százszázalékosan csatornázott lesz. Nehéz elhinni azoknak a méréseknek a hitelességét, amelyek szerint Debrecenben nem épült önkormányzati lakás. Miért épült volna? Tavaly 1500 új lakást adtak át, amelyhez az önkormányzat beköltözési támogatást nyújt. Nehéz elhinni, hogy nincs elég zöldterület a városban - nézzenek a térképre, a Nagyerdő elég látványosan zöldell. Nem fair a foglalkoztatottságot Székesfehérváréval összevetni, a turizmust sem Eger idegenforgalmával.

A Demos szólhatott volna másról is, ha már egyszer régióban gondolkodik: arról, hogy nem lehet regionális gondolkodásról beszélni, amikor Kósa Lajos fölkeres egy szomszédos kistelepülésre igyekvő nemzetközi céget, hogy inkább Debrecent válasszák. Ezen a cég képviselői annyira meghökkentek, hogy Romániáig futottak.

Ez megér egy tanulmányt. Legalább a kampányidőszak után.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.