Ahol minden tanuló úszik és síel

Valamennyi gyerek úszik és síel Gyöngyössolymos általános iskolájában. A szülők anyagi áldozatot vállalnak ezért, és szponzorokat is találnak a költségek fedezéséhez.

Tizenöt évvel ezelőtt javában tartott az alapfokú oktatási intézmények szakosodása, amikor Gyöngyössolymos község pedagógusai úgy döntöttek, hogy sporttagozatos iskolává alakulnak. Először a közelben fekvő Gyöngyösön tanították úszni a gyerekeket, miközben a tornaórákon megismertették velük az atlétikát, a tornát és a különböző labdajátékokat. A kötelező testnevelés mellett igyekeztek olyan sportágnak elsőbbséget biztosítani, amihez megvannak az adottságok és amit egyénileg is lehet folytatni. Csárdás László igazgató úgy gondolta, hogy a Mátra sípályáinak közelségében elindíthatják a síoktatást.

- A térségi lehetőségek azt diktálták, hogy intézményünk tanulóit is tanítsuk meg erre a sportra. Az ötlethez hamar megnyertük a szülőket, majd sikerült támogatókat is találnunk - mondja az iskolaigazgató.

Megszervezték a feladathoz a szakembergárdát, most a sífutást és a lesiklást négyen oktatják. Foglalkozik a gyerekekkel az igazgató mellett Gál Ágota, a Honvéd Zalka SE edzője és Szobóczky Tamásné egykori válogatott lesikló versenyző is. Az iskola 262 tanulója kivétel nélkül megtanul síelni, és közülük nyolc-tíz gyerek folyamatosan tagja valamelyik korosztályos válogatottnak. Az intézmény egykori diákja, Panyik János már kijutott a téli olimpiára is.

Az első lépések egyike egy síház megszerzése volt, amihez kapóra jött a Budapesti Vasas SC üresen maradt galyatetői épülete. Ezen a bázison a gyerekek a sífutást gyakorolják. Az objektumot az iskola tíz évre tartós használatba kapta. A felszerelések vásárlása folyamatos, ma 100-120 pár lesikló és sífutó léccel rendelkeznek. Jól jön számukra a Kékesi SAS SE segítsége is, amely megengedi, hogy a kis sportolók a Kékestetőn található síházukban melegedjenek.

A hatodikos tanulók minden évben szlovákiai táborba utaznak. Ez - bérletárakon kívül - fejenként 13 ezer forintba kerül a szülőknek, amihez ugyanenynyi támogatást ad az iskola.

Olyan iskolás sincs Gyöngyössolymoson, aki ne tudna úszni. A közeli gyöngyösi uszodába járnak a testnevelés órákon, és szakképzett edzőkkel sajátítják el a sportág alapjait.

Csárdás László sokat kilincsel, keresi a támogatókat. Kell a pénz, hiszen a sífelszerelések karbantartása évente 200 ezer forintot emészt fel, fizetés jár az edzőknek, és magasak az utazási költségek. Így találtak egymásra a veresegyházi Misszió Egészségügyi Központtal, amely már állandó támogatónak számít. Legutóbb 350 ezer forintot utaltak át az iskolának.

A Mátra sípályáin a negyedikesek gyakorolnak
A Mátra sípályáin a negyedikesek gyakorolnak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.