"Hadsereg = koncentrációs tábor"

És már az ujjait is levágták? - Igen, de lehet, hogy még tovább kell amputálni - a néni a hírrel a szomszédos kupaktanácshoz megy, ahol az asszonyok arról beszélnek, hogy ők bizony nem engedik el fiukat a hadseregbe.

Az orosz védelmi minisztérium épülete előtt másfélszáz ember gyűlt össze szombaton, hogy kifejezze együttérzését az iránt a 19 éves kiskatona iránt, akit újévkor csaknem halálra kínoztak társai Cseljabinszkban. Az eset a katonai szakiskola vezetése, a körlet orvosai szándéka ellenére vált ismertté, amikor a kezelésben elhanyagolt fiút mégis átszállították a városi kórházba, ahol lábait, nemiszervét, kezének több ujját is amputálni kellett.

A hatóságoknál be nem jelentett tüntetés tervéről csak az Eho Moszkvi rádió és több internetes fórum adott hírt. Sok járókelő véletlenül csapódott a csoporthoz, tüntetésturistaként figyelve a sajtó gyűrűjében Szergej Ivanov lemondását követelőket. A védelmi miniszter azzal váltott ki felháborodást, hogy két héttel a sajtó első hírei után úgy nyilatkozott: nem ismeri a történteket, de nyilván nem lehet komoly ügy, hiszen akkor jelentették volna neki. (Azóta hét katonát, az elkövetők mellett három tisztet és a katonai iskola vezetőjét is őrizetbe vették.)

Két rendőrtiszt türelmesen hallgatja a tüntetőket, kedélyesen el is beszélgetnek. A többi rendőr a buszból és a közeli metrólejáróból figyeli a hóesésben álldogáló tüntetők egyre gyarapodó "Mondjon le!", "Bíróság elé Putyin rezsimjét", plakátokat és a filctollas megjegyzéseket. Egy férfi hangyabetűkkel pingálja az egyik papírlap aljára: "Hadsereg = koncentrációs tábor". Az egyetértésben is veszekedve társalgók beszélgetése a fiú tragédiájáról letérve végeláthatatlan "jobb volt-e a Szovjetunióban" csevelybe fullad, GULAG kontra fegyelem, tisztogatás kontra világháborús győzelem. Javarészt idősek, nők, háborús veteránok alkotják a tömeget, fiatalok inkább a sajtósok között vannak. Egy asszony számlaszámot osztogat állítólag azon gyűlik a pénz a fiú kezelésére.

Egy anyóka téliesített otthonkájában háborús kitüntetéseit magára aggatva lassan beúsztatja plakátját egy kamerának nyilatkozó férfi mögé: "bíróság elé Ivanovot és a tábornokokat!" A rendőrök jó érzékkel csak egyetlen transzparenst vetetnek le: "el a kezekkel Ivanovtól, elég a hisztériából, hagyjátok őt dolgozni!" - a kopasz fiatalember szó nélkül összetekeri. - Ha nincs magánál rejtett diktafon, elmondom, hogy az én barátomat is megölték a seregben, mégsem történt semmi! Most viszont, amint megjelent a hírekben, hogy amputálták a srác nemiszervét, kijön a tömeg! - mondja, majd, elismétli egy mikrofonba is, a rejtett diktafont kihagyva. Szerinte egy miniszternek nem kell egy ilyen ügyért lemondania A hivatásos szolgálat bevezetését támogató Ivanov inkább vigye végig a hadseregreformot. A srácot többen leáruló-fizetettprovokátorozzák - válaszként megmutatja húsz rubellel kibélelt pénzátcáját - de nagyobb zavar nem támad.

A rendőrök a kamerák kereszttüzében látják, hogy ezúttal jobb hagyni a tüntetőket. (Jekatyerinburgban ezzel szemben többeket letartóztattak aznap egy hasonló tüntetésen.) Két óra múlva megjelenik a tüntetés állítólagos értelmi szerzője. Marina Litvinovicsot igazoltatják rendőrök, majd a fiatal lány megköszöni mindenkinek a részvételt.  - A webnaplómban vetettem fel az ötletet, hogy gyűljünk össze, örülök, hogy ennyien eljöttek. Azt is jó jelnek tartom, hogy a rendőrség türelmes volt, bár a törvény betűje szerint feloszlathatták volna a csoportosulást - mondja Litvinovics, akit a lassan szétoszló tömegből néhányan követnek a kávézóba, hogy egy kicsit átmelegedjenek. Kitüntették magukat.

Aznap este viszont hivatalosan bejelentették, hogy Andrej Szicsovot mégsem hozzák Cseljabinszkból moszkvai kórházba. Valószínűleg a nagyobb sajtónyilvánosság elkerülése érdekében.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.