Davos: Távol Afrikától

Afrika, a segélyek és a betegségek kontinense, valamint a nemzetközi kereskedelmi tárgyalások felújítása uralta pénteken a davosi találkozót, ahol élesen ütköztek a nézetek a felvetett témákban.

Az USA, az EU, valamint Brazília, India, Ausztrália és Japán kereskedelmi képviselői, miniszterei kezdtek informális tanácskozást pénteken Davosban, a világgazdasági fórum színhelyén, abban a reményben, hogy lendületet adnak a dohai fordulónak. Ám az eszmecsere előtt olyan nyilatkozatok hangzottak el, amelyek éppen az ellenkezőjére utaltak. Az európai Peter Mandelson és az amerikai Rob Portman ugyanis egymást vádolta azzal, hogy nem lép fel kezdeményezően, s nem kínál újabb engedményeket. Mandelson azt mondta, hogy az Európai Unió nem engedhet a mezőgazdasági vámvitában még mielőtt mások, más téren nem vonulnak vissza álláspontjuktól. Az EU a mezőgazdasági piacának nyolc százalékát próbálná erőteljesebben védelmezni, ám éppen olyan termékek esetében - marhahús, tej, cukor -, amelyeket mások exportálni szeretnének. Brüsszel úgy véli, hogy az olyan "fejlett fejlődő" országok, mint Brazília vagy India, meg kell nyissák piacaikat az ipari áruk és a szolgáltatások előtt. A Kereskedelmi Világszervezet igazgatója, Pascal Lamy azt mondta, mindenkinek engedményeket kell tennie, máskülönben nem lesz megállapodás a kereskedelem további liberalizációjáról.

Ha közvetve is, de ebbe a kérdéskörbe tartozik a legszegényebb országok megsegítése is. S Gordon Brown brit pénzügyminiszter éppen azért érkezett Davosba, hogy megvédje kormányának, s általában a gazdag országoknak ilyen jellegű kezdeményezéseit. Ám a sztáraktivisták, például Bono, a U2 frontembere bírálta Brownt, amiért London elfogadott Nigériától 1,7 milliárd dollár törlesztést, amely egyébként része annak, hogy elengedik az afrikai ország harmincmilliárd dollárnyi adósságát. Sokan úgy vélik Bonóval együtt, hogy Nagy-Britanniának még ezt az összeget sem kellett volna átvennie Nigáriától, amely a világ egyik legnagyobb olajtermelője ugyan, de rendkívül szegény.

Sajátos módon egyébként is Bonót is súlyos támadások érték nem kormányzati szervezetek részéről, amelyek úgy látják, hogy a rocksztár AIDS-ellenes kampánya csupán kereskedelmi fogás, s nem szünteti meg a betegség terjedésének egyik okát, a korrupt afrikai kormányokat. Davosban ezek a témák egy asztalhoz ültetik az érdekelteket. Tegnap például az Afrikáról, illetve a súlyos betegségekről rendezett vitákban együtt vett részt Bill Gates, a Microsoft vezére, Bono, Gordon Brown, Olusegun Obasanjo nigériai államfő, vagy Paul Wolfowitz, a Világbank elnöke. S ennek részeként tüdőbaj elleni akciótervet jelentettek be: a következő tíz évben 56 milliárd dollárt fordítanak a tuberkulózis elleni védekezésre. A betegség évente kétmillió áldozatot szed, főként a fejlődő világban.

A nigériai államfõ és Bono
A nigériai államfõ és Bono
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.