Épülhet a csepeli tisztító

Kezdődhet a csepeli központi szennyvíztisztító tervezése, ősszel pedig az építése, az erről szóló memorandumot tegnap írták alá a városházán.

A telep révén 2010-re csaknem százszázalékossá válik a Dunába megtisztítva visszaeresztett szennyvizek aránya - hangsúlyozta Demszky Gábor, főpolgármester. A csepeli beruházás jelenleg a legnagyobb környezetvédelmi projekt Európában - emelte ki Baráth Etele, uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

A kapcsolódó beruházásokkal együtt 120 milliárd forintba kerülő beruházás költségeinek 65 százalékát az EU kohéziós alapjából fedezik, húsz százalékot az állam, 15-öt pedig a főváros finanszíroz. A szennyvíztisztító a fővárosi kerületek felét szolgálja majd ki, naponta 350 ezer köbméter szennyvizet ártalmatlanít.

A tervezésre, a kivitelezésre és a négy évre szóló üzemeltetésre kiírt tenderen tavaly decemberben győzött a Degrémont S.A., az OTV France, a Hídépítő Rt. és az Alterra Kft. által alkotott konzorcium. A tenderre öt konzorcium nyújtott be ajánlatot, az ajánlattételi szakaszba ketten jutottak el, végül csak a nyertes maradt versenyben. Ugyancsak aláírták már a projekttel kapcsolatos PR-tendert is, amelyet - mint arról beszámoltunk - a fővárosi ellenzék törvénytelennek tart, és amelyet a Közbeszerzési Döntőbizottság is vizsgált. A szennyvíztisztítóhoz kapcsolódó többi tendert - például a Duna alatti átvezetésekre vagy a budai főgyűjtő-csatorna kialakítására - egy kivételével még az idén mind kiírják. (S. G.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.