Egyetlen pályázó a kétmilliárdos madárinfluenza- támogatásra

Egyetlen jelentkező indult a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által a madárinfluenza elleni védekezésre kiírt kétmilliárd forintos pályázaton.

A kormány, mint arról már beszámoltunk, kétmilliárd forinttal és további kétmilliárdnyi kedvezményes hitellel támogatja azt a céget, amelyik a madárinfluenza elleni vakcinát gyártja. A pénzből az oltóanyagot gyártó Omninvest Kft. a gyártókapacitásait bővítené, s a vakcinát is ők gyártanák.

December végén a kormány még csak kereste a lehetőségét annak, miként juttathatná el az állami támogatást a céghez. Az uniós szabályok tiltják ugyanis, hogy az állam közvetlenül támogasson egy magáncéget. A kormányszóvivői iroda a megoldásról még tegnap sem tudott nyilatkozni.

Időközben a Magyar Nemzet arról számolt be, hogy az NKTH december 19-én kétnapos tendert hirdetett. A kiválasztott cégnek az influenza A- vírus okozta pandémia elleni védekezés témakörében kellene kutatásokat végeznie. A napilapnak akkor Boda Miklós, az NKTH elnöke elismerte: a pályázattal lényegében a madárinfluenza elleni védekezést támogatnák. Az írás megjelenése után a hivatal két héttel meghosszabbította a pályázat beadási határidejét. Ez járt le január 19-én. Az egyetlen pályázó vélhetően az Omninvest Kft. volt - ezt a cég vezetője, Lackó Tamás lapunknak sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. Megjegyezte, hogy a pályázat feltétele volt egy olyan plusz- előírás, melynek értelmében, ha megvalósul a fejlesztés, akkor öt évig az árbevétel legalább öt százalékát a kutatás-fejlesztési alapba kell befizetni. Ez az összeg meghaladja a támogatás mértékét. Lackó Tamás ugyanakkor azt is közölte: mivel még a részletes feltételek nem tisztázottak, addig az állami szerepvállalás kérdéses.

A madarakra veszélyes H5N1-vírus elleni oltóanyagból az egészségügyi miniszter szerint százmillió ampullányira van kereslet. Az oltásnak azonban várhatóan csak február végén, március elején lehet forgalomba hozatali engedélye. Az eladásából származó bevételre ugyanakkor nemcsak a magyar állam és a gyártó cég, az Omninvest Kft. tarthat igényt, hanem a WHO is, ugyanis a hazai szakemberek az ENSZ egészségügyi világszervezetétől kapták a fejlesztéshez szükséges vírustörzset.

Nagy üzlet lehet
Nagy üzlet lehet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.