Makovecz és a névtelenek

"A pesti Duna-parton jó néhány új házat láthatunk, de egyik sem olyan építész alkotása, aki a szakma magyarországi vagy európai élvonalába tartozna - ez Makovecz Imre véleménye, aki a Budapest Riport című ingyenes kiadványban Demszky Gábor 15 főpolgármesteri évét minősíti.

A mestert a lap Kossuth- és Prima Primissima-díjas építészként tünteti fel, ám úgy tűnik, az elismerések neki tényleg nem számítanak. Prima-díjas ugyanis a pesti Duna-part emblematikus új épületét, a Művészetek Palotáját tervező - eddig európai hírűként ismert - Zoboki Gábor is, ám Makovecz sommás ítélete őt is a nímandok közé süllyeszti. Persze megeshet, hogy csak elhomályosítja a palota látványát az Orbán-kormány alatt (a fővárost és az építésszakmát is megerőszakolva) épített Siklós Mária-féle Nemzeti Színház sziluettje.

Talán nem is Makovecz, hanem a kiadvány szerkesztőinek látásával van probléma, s az organikus épületeiről ismert építész nem is mondott ilyesmit. Nehéz ugyanis elhinni, hogy két sorral lejjebb a "névtelen építészek oda nem illő épületeivel elrontott régi, gyönyörű főterek" egyik példájaként a Clark
Ádám teret említette volna. A Lánchíd budai hídfőjénél csupa ódon épület áll. A főváros első emberei közül legutóbb Szépvölgyi Zoltán avatott arrafelé. Az újjáépített Sikló alsó állomását adta át 1986-ban, pontosan húsz éve.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.