Az EU nem tesz több agrárpolitikai engedményt a WTO többi tagjának

Peter Mandelson, az Európai Bizottság kereskedelmi biztosa csütörtökön Davosban világosan értésre adta a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) többi tagállamának, hogy agrárpolitikai téren az Európai Unió nem tesz több engedményt, míg az amerikai főtárgyaló újabb európai lépéseket sürgetett a dohai forduló előrehaladása érdekében.


A davosi nemzetközi gazdasági fórum keretében pénteken sorra kerülő szűk körű miniszteri szintű WTO-ülés előtt az európai főtárgyaló közölte: "a 25 tagállam soha nem volt ilyen egységes", és az agrárpolitikát nem lehet aprópénzre váltani.

"Nem tehetünk több agrárpolitikai ajánlatot abban a reményben, hogy a tárgyalóasztalnál tartsuk partnereinket" - közölte Mandelson újságírók előtt. Hozzátette: most a többi félen van a sor, hogy erőfeszítéseket tegyenek a Dohában 2001-ben megkezdett kereskedelmi tárgyalási forduló lezárása érdekében.

Rob Portman amerikai főtárgyaló közölte: vámtarifa-csökkentésre van szükség, hogy megnyílhassanak a világ mezőgazdasági piacai. "Nem hiszem, hogy a dohai követelményeknek eleget lehet tenni anélkül, hogy kidolgoznánk egy általános tarifacsökkentési formulát, amely új piacokhoz biztosít hozzáférést" - közölte Portman újságírók előtt.

Peter Mandelson bármiféle egyoldalú brüsszeli lépést elutasítva közölte: több magasabb fokon álló fejlődő országnak, így Brazíliának és Indiának újabb ajánlatot kell tennie az ipari termékeire vonatkozó tarifák csökkentésére. Hozzátette: nem megy elég messze az agrártámogatások megkurtítására tett washingtoni ajánlat sem.

(MTI9

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.