ÉS: Szabó István fiatalon ügynök volt

Az Oscar-díjas magyar filmrendező, Szabó István fiatalon titkosügynök volt az Élet és Irodalom című hetilap írása szerint.

Mint az újság pénteken utcára kerülő számában olvasható - a lapot az ÉS csütörtökön juttatta el az MTI-hez -, Gervai András történész az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában végzett több hónapos kutatás után azonosította a "Képesi Endre" fedőnevű ügynököt.

Az ügynök a III/III-as csoportfőnökség jogelődjének, a II/5-ös, a belső reakció elhárítását végző osztálynak jelentett több éven át a Színház- és Filmművészeti Főiskola később híressé vált hallgatóiról - írta Gervai András, aki megjegyezte, kétségek gyötörték, helyes-e Szabó István leleplezése.

Az ügynök - akit 1957. február 13-án szerveztek be - akkor 19 éves volt, a főiskola hallgatója; be kellett számolnia a főiskola életéről, a "gyanús, ellenséges megnyilvánulásokról, kijelentésekről".

Azt nem tudni, mivel zsarolták meg, beszervezési (B) dossziéjáról a levéltárban azt közölték, elveszett - írta Gervai András.

Az ÉS bőven idéz Szabó István jelentéseiből; munkadossziéja szerint 1957 és 1963 között összesen 48 jelentést írt. Elsősorban saját osztálytársairól jelentett, főiskolai tanulmányaikról, KISZ-munkájukról, képességeikről éppúgy, mint esetleges politikai megjegyzéseikről vagy éppen "passzivitásukról".

A történész kutató szerint "az irományok tartalmukat tekintve többnyire semmitmondók, érdektelenségük, gyermeteg mozgalmi frazeológiájuk azonban nagyon is tükrözi a korszak bornírt légkörét, valóságát, politikai realitásait�.

A megfigyeltek között olyan ismert nevek akadnak, mint Bárdy György, Básti Lajos, Gábor Pál, Jancsó Miklós, Kézdi-Kovács Zsolt, Mécs Károly és Törőcsik Mari. Szabó István, nyilván konspirációs célból, önmagáról is jelentett.

Szabó Istvánt az MTI nem tudta elérni, a hírügynökség értesülése szerint a rendező külföldön tartózkodik.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.