A közös Eb-ről tárgyaltak a magyar-horvát kormányülésen

A két miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc és Ivo Sanader vezetésével megkezdődött a magyar és a horvát kormány együttes ülése csütörtökön Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban.

Gyurcsány Ferenc a közös magyar-horvát kormányülést követően közölte: "Magyarország mindent meg fog annak érdekében tenni, hogy a legrövidebb időn belül" Horvátország az EU és a NATO tagja lehessen. A miniszterelnök elmondta: majd minden minisztérium megállapodott arról, hogy Magyarország milyen módon segíti a horvát csatlakozási tárgyalások sikeres lezárását.

Ivo Sanader horvát miniszterelnök azt mondta: az országok közötti együttműködésé a jövő. A magyar és horvát együttműködésre példaként a közösen finanszírozandó magyar-horvát és horvát-magyar szótárt említette, valamint Magyarország és Horvátország közös pályázatát a 2012-es Labdarúgó Európa Bajnokság közös megrendezésére irányuló pályázatát.

A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság magyar-horvát megrendezését is szolgáló magyarországi infrastrukturális fejlesztésekre fordítható források összértéke meghaladja a tízmilliárd eurót, a Puskás Ferenc Stadion felújítása félmilliárd euróba kerül majd az államnak - mondta a magyar miniszterelnök.

Az állami fejlesztések autópálya-építést, a vasúti és légi közlekedés fejlesztését, új határátkelők nyitását jelentik, a szállodaipari és turisztikai fejlesztések többségét magánerőből kell végrehajtani, a stadionok fejlesztését pedig közösen az érintett önkormányzatokkal - jelentette ki Gyurcsány.

Sanader szerint az előkészületek jól haladnak Horvátországban is. Megjegyezte: amennyiben a két ország közösen rendezhetné meg a 2012-es Eb-t, az az egyesülő Európa szellemét, egyben a volt szocialista blokk gazdasági fejlődését szolgálná.

Előzetes hírek szerint a tárgyalások napirendjén szerepelt a gázipari együttműködés. Ez utóbbiról Gyurcsány azt mondta, szó van közös fejlesztésekről, a horvát tengerparton folyékony földgáz átfejtésére alkalmas kikötő építéséről, illetve annak az európai gerincvezetékbe történő bekapcsolásáról.

A két kormány tagjai a tervek szerint kilenc megállapodást írnak alá, többek között az energetikai együttműködés, a nemzeti fejlesztések terén történő kooperáció, egy Splitbe helyezendő magyar konzul, a nyári szezonra a horvát tengerpartra küldendő magyar rendőrök, a rijekai kikötő régi épületeinek újrahasznosítása, valamint a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság közös megrendezése érdekében.

Néhány hónapon belül ez lesz a harmadik alkalom, hogy a magyar kormány együttes ülést tart valamelyik szomszédos ország kabinetjével: tavaly októberben Bukarest román-magyar, decemberben Bécs osztrák-magyar együttes kormányülés színhelye volt.

(forrás: MTI)

A horvát és a magyar kormányfõ a Szépmûvészeti Múzeumban
A horvát és a magyar kormányfõ a Szépmûvészeti Múzeumban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.