Demos: nem Debrecen a mintaváros

Debrecen drága, kevés a munkahely, nem vonzza a tőkét - állapítja meg a Demos Magyarország elemzése az elmúlt évtized sikertörténetének helyszínéről. Kósa Lajos fideszes polgármester szerint az MSZP kampányol.

Gyönyörű lett a dísztér, elkészült a Főnix Csarnok, van már pláza, újabban pedig hitelből épített jégpálya is, de Debrecen sok tekintetben lemaradt a szomszédos Nyíregyházától - ez áll a Demos Magyarország Alapítvány tegnap közzétett elemzésében. A Demos - mint az elnök, Dessewffy Tibor az alapítvány sajtótájékoztatóján elmondta - a régió és annak központja fejlődésének elemzésekor az adatokat összevetette a lengyel, a cseh, a szlovák és néhány magyarországi régió hasonló adataival. A szocialisták megyei szervezetének felkérésére készített, hivatalos statisztikai adatokat tartalmazó kutatása alapján Debrecennek van mit bepótolnia.

1995 óta elvándorolt a lakosság öt százaléka. A város alig vonzott működő tőkét - ellentétben Nyíregyházával -, vállalkozásai alig jelennek meg az exportpiacokon. A megye lakóinak nagy része még mindig a mezőgazdaságból él. S bár a régió a kutatás-fejlesztés egyik központja, ahol sok a felkészült tanár, az egyetemista, a gazdaság fejlettségében ez még nem kamatozik. A magyarországi nagyvárosok közül csak Miskolcon kevesebb a vállalkozások száma. Nyíregyházán 1000 főre 166, Debrecenben 138 jut. A munkanélküliség csak háromszázalékos, viszont elkeserítően alacsony a foglalkoztatottsági ráta. (Debrecenben 63, Nyíregyházán 86 százalék). Emiatt sokan szorulnak szociális segélyekre. Debrecent egyre kevesebb külföldi keresi föl. Az elmúlt tizenöt évben a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 60 százalékkal csökkent. Az egészségügyi ellátottság ugyanakkor jobb a hazai átlagnál.

A Demos szerint Debrecen csatornázottsága 1990 óta csak három százalékkal bővült, és Magyarország második legnagyobb városában a rendszerváltozás óta nem épült egyetlen önkormányzati lakás sem. A lakbér - Budapestet nem számítva - itt a legmagasabb. A közlekedési diák- és nyugdíjasbérletek ára Hajdú-Bihar büszkeségében a legmagasabb. Összességében: Debrecenben élni a legdrágább Budapest után. Szegeden például egy kétfős család 30 százalékkal költ kevesebbet rezsire. A debreceniek kevesebbet járnak moziba és színházba is, mint más nagyvárosok lakói.

Oláh Lajos, az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke a tájékoztatón azt mondta: a felmérésről vitát kívánnak kezdeményezni.

Lesz miről vitatkozni - ez derül ki abból, amit Kósa Lajos nyilatkozott lapunknak a fölmérés kapcsán. A fideszes polgármester közölte: mindenki tudja, hogy a Demos adta ki a miniszterelnök könyvét, és azt, hogy Dessewffy Tibor Gyurcsány Ferenc beszédíróinak egyike. Épp ezért szerinte a fölmérés az MSZP kampányának része. A tanulmány, amit a Demos stratégiai auditnak hív, fogalmilag Kósa számára értelmezhetetlen és zavaros. Kampányidőszakban megrendelésre a világ bármelyik városáról ki lehetne mutatni, hogy siralomvölgy - mondta Kósa Lajos, aki az MTA Regionális Kutatóintézetének tanulmányára hivatkozott, amely Debrecent a legfejlettebb városok közé sorolja Péccsel és Szegeddel együtt, Nyíregyházát pedig ennél hátrébb.

Kósa közölte: a Demos foglalkoztatottsági adatai torzak, mert nem veszik figyelembe azokat a városban élő diákokat, akik máshonnan érkeztek ide, miként azokat a szintén máshonnan érkező időseket, akik a város fejlett szociális ellátó intézményeit veszik igénybe. Debrecen pontosan olyan helyzetben van, mint a legfejlettebb német városok között emlegetett Münster. Kósa Lajos állítja: az idegenforgalom összességében növekvő, igaz, sosem választják külön a bel- és a külföldi vendégéjszakák számát. "Ami a lakásokat illeti: Debrecenben több száz önkormányzati bérlakás épült, és támogatjuk a magánerős építkezéseket is. Tavaly így másfél ezer lakás épült a városban. Olyan támogatási rendszert dolgoztunk ki, amely a fiatalok első lakáshoz jutását segíti elő. Megjegyzem: a városban így is túlkínálat van, legalább 300-400 lakás eladó" - mondja Kósa, akit nem hívtak meg a sajtótájékoztatóra.

Dessewffy Tibor politológus lapunknak cáfolta, hogy a miniszterelnök beszédírója lenne. Úgy vélte, a kérdésnek ez a megközelítése Kósa Lajos részéről nem túl elegáns. Leszögezte, hogy fölmérésük nem kampánycélokat szolgál, nem Kósa vagy Debrecen ellen íródott. Dessewffy azt mondta: Kósa Lajos ellenérvei figyelemre méltóak, de jó volna, ha a véleményalkotással megvárná a tanulmányt, amelyet már postáztak neki. A Demos bármikor hajlandó vitatkozni az adatokról, ha kell, Debrecenben is.

A város egyik büszkesége a Fõnix Csarnok
A város egyik büszkesége a Fõnix Csarnok
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.