Három multi kapta a negatív díjakat a davosi ellenfórumon

Három amerikai multinacionális cég, a Chevron, a Walt Disney és Citigroup kapta a "legfelelőtlenebbek" díját szerdán a davosi világgazdasági ellenfórumon.

A két svájci civil szervezet, a Berni Deklaráció és a Pro Natura által szervezett, másodízben megrendezett "Nyilvános Szem" (Public Eye) díjaira több mint 20 céget jelöltek. A Chevron texasi olajcég a környezetszennező kategóriában lett első; az olajtársaság, korábbi nevén a Texaco, 30 éven át szennyezte a folyókat, patakokat és mocsarakat az ecuadori őserdőben. A Walt Disney az emberi jogi kategóriában vitte el a negatív első díjat a kínai vállalatainál uralkodó munkakörülmények miatt: a gyermekkönyveit gyártó dél-kínai alvállalkozók állítólag óránként 100 forint alatti bérért, betegbiztosítás és anyasági szabadság nélkül, heti 6-7 napban foglalkoztatnak dolgozókat. Az adókategóriában "győztes" Citigroupnak az adócsaláshoz és pénzmosáshoz nyújtott állítólagos segítséget róják fel a civil szervezetek, amelyek szerint a bank segített gyanús üzleti vállalkozásokat működtető egyéneknek, korrupt vezetőknek és bűnözőknek kivonni vagyonukat az adótörvények alól.

Ugyanakkor az idén kiadtak egy pozitív díjat is, amelynek nyertesei a Snrte mexikói szakszervezet, valamint a német Germanwatch és Fian civil szervezetek voltak, amelyek sikerrel harcoltak vállvetve a Continental multinacionális gumiabroncsgyár mexikói üzemének bezárása ellen.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.