Biodízel-komponens beszerzésére írt ki pályázatot a Mol

A Mol-csoport ajánlatkérési eljárást hirdetett biodízel üzemanyag komponens és annak gyártásához szükséges növényolaj beszerzésére - mondta Varró László, a Mol Rt. vezető közgazdásza szerdán Budapesten.

A kiírás szerint a tendert azért hirdette meg, mert az Európai Unió mezőgazdasági termeléséből származó növényi olajból előállított, biodízel komponenssel kevert dízel üzemanyag forgalmazását tervezi.

Az uniós előírás szerint a dízel üzemanyagok biokomponens arányának 2008-tól el kell érnie a 4,4 százalékot, 2010-től pedig a 5,75 százalékot - mondta Varró László, a Mol Rt. vezető közgazdásza.

A két szállítási szerződés a 2008-2012 közötti, illetve a 2008-2014 közötti időszakra szól. A szállítandó biodízel, illetve a biodízel komponens gyártás alapanyagául szolgáló növényi olajok mennyisége várhatóan évi 150.000 tonna - tartalmazza a kiírás.

Egy tonna repcemagból 0,37 tonna biodízel komponens állítható elő, melléktermékként pedig 0,58 tonna takarmány és 40 kilogramm glicerin keletkezik - ismertette Thernesz Artúr finomítási technológia és projekt fejlesztés igazgató.

Az ajánlatokat biodízel komponens, vagy növényolaj, illetve mindkettő szállítására angol nyelven február 17-ig lehet benyújtani. A minimális szállítandó mennyiség évi 5.000 tonna.

Az újságírók kérdésére a Mol képviselői nem kívánták a potenciális biodízel-beszállítók körét megnevezni. A benzinbe kevert etanol beszállítóival kapcsolatban elmondták: gyakorlatilag a magyarországi alkoholipar összes ismert tagja a beszállítójuk.

Varró László úgy vélekedett, hogy a repcemagból előállítandó biodízel-gyártás a magyar mezőgazdaság számára óriási lehetőséget jelent, mivel a tapasztalatok szerint az üzemanyag-alapanyag termesztése akár 10 százalékos jövedelemnövekedést jelenthet a termelőknek.

Jelenleg a Mol által forgalmazott benzin 70 százaléka tartalmaz bioetanolt, az etanol mennyisége az összes forgalmazott üzemanyagnak 0,4-0,5 százaléka.

Mivel az üzemanyag növényi része jövedéki adó mentes, 2008-tól az előírások miatt a költségvetés 35 milliárd forint bevételtől esik el, így ez az állam legnagyobb környezetvédelmi beruházásaként is felfogható - vélekedett Varró László.

A közgazdász elmondta: a bioüzemanyag arányának növelésére azért van szükség, mert az új kőolaj-lelőhelyek egyre drágábban tárhatók fel. Emellett az olaj 85 százaléka "politikailag kockázatos" országokból származik, és a közlekedésben - amely a kitermelt kőolajmennyiség 93 százalékát használja - nem hasznosíthatók más alternatív energiaforrások.

Pásztohy András, az agrártárca politikai államtitkára üdvözlendőnek tartja, hogy a mezőgazdasági termények, gabonafélék energetikai hasznosításának folyamata felgyorsult Magyarországon, és ennek élére állt a Mol.

Az államtitkár utalt arra, hogy a magyar mezőgazdaság növénytermesztési szerkezetében változásra van szükség. E változás ösztönzője lehet a különféle növényi kultúrák - kukorica, napraforgó, repce - energetikai hasznosítása, biodízel és bioetanol formájában.

A politikus szerint Magyarország természeti adottságait ki kell használni, hasznosítani lehet az éghajlati, a talajadottságokat, a termőképességet. Így a gabonaféléket a továbbiakban már nem csak élelmezési célra, hanem ipari, energetikai felhasználásra is jelentős mennyiségben lehet  termelni.

Pásztohy András szerint az energetikai célú gabonatermesztés területnagysága a nem túl távoli jövőben elérheti akár az egymillió hektárt is. A biodízel, illetve a bioetanol alapanyagának megtermelése segítheti a vidék fejlődését, felzárkózását és munkahelyeket is teremthet - mutatott rá az államtitkár.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.