Az orosz felsőház is a sárospataki könyvek visszatérésére szavazott

Az orosz felsőház is jóváhagyta a sárospataki református kollégiumi kötetek visszaadását.

A szövetségi tanács szerdai plenáris ülésén szinte egyhangúlag adta áldását az 1945-ben a Szovjetunióba vitt könyvritkaságok, köztük ősnyomtatványok visszaadásáról szóló, az alsóház által pénteken végleg elfogadott törvényre: 131 szenátor szavazta meg a jóváhagyást, míg egy tartózkodott. Ellenszavazat nem volt.

A törvény hatályba lépéséhez most már csak Vlagyimir Putyin elnök aláírása és a hivatalos közzététel szükséges. A Nyizsnyij Novgorod-i Lenin Könyvtár már minden előkészületet megtett, hogy a köteteket Putyin február végén - március elején esedékes magyarországi látogatásáig hazaszállíthassák.

A törvényt a felsőház kulturális bizottságának elnöke javasolta jóváhagyásra a szenátoroknak. Viktor Sudegov rámutatott, hogy a magyar igény mindenben megfelel az orosz restitúciós törvénynek (amely a volt ellenségek kulturális értékeit Oroszországban tartja a saját kulturális örökségében általuk okozott háborús veszteségek kompenzálásaként, de az egyházi javakkal kivételt tesz).

Sudegov emlékeztetett, hogy a kötetek visszaadásáról Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök tavaly februárban elvben megállapodott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és megjegyezte: a magyar Országgyűlés ezután külön határozatban nyilvánította ki, hogy Magyarország soron kívül visszaszolgáltat minden olyan, területén előkerülő kulturális értéket, amelyet a második világháború folytán orosz területről vittek oda.

Az Udmurtföldet képviselő Sudegov úgy vélte, hogy a sárospataki kötetek visszaadása Magyarországnak elősegíti a finnugor együttműködést is. A jóváhagyást támogatta egy másik finnugor szenátor, a Hanti- és Manysiföldet képviselő Pjotr Volosztrigov is, aki felidézte Szili Katalin országgyűlési elnök tavalyi részvételét egy szentpétervári gazdasági fórumon.

A szintén finnugor Oganesz Oganjan, a (már a Permi területbe beolvadt) Komi-Permják autonóm körzet szenátora a kötetek értékéről érdeklődött, és azt a választ kapta Szergej Mironov szenátusi elnöktől, hogy az a magyarok számára felbecsülhetetlen. A visszaadást egyetlen felszólaló sem ellenezte.  

Sudugov megemlítette még, hogy Magyarország 12 millió rubeles térítést nyújtott a Lenin könyvtárnak a kötetek tárolásáért-gondozásáért a restitúciós törvény értelmében, és önkéntes gesztusként hozzájárult a digitalizálásukhoz is. Magyar adomány segíti továbbá két műemlék helyreállítását a Voronyezsi területen – tette hozzá.

(forrás: MTI)


Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.