Alkotóerőtől duzzad Davos

A kreativitás mint a globalizáció káros hatásainak ellenszere - ez a fő témája a ma kezdődő davosi világgazdasági fórumnak. A több mint kétezer részvevő között - immár szokás szerint - nincsenek ott a magyar kormányzat képviselői.

Sok hó és biztonsági ember fogadja a svájci üdülőhelyen a világgazdasági csúcsértekezlet részvevőit. Közöttük állam- és kormányfőket, külügy- és pénzügyminisztereket, szakszervezeti vezetőket, nem kormányzati szervezetek képviselőit, valamint a globális vállalatok elnökeit, vezérigazgatóit. Több mint kétezer részvevőt várnak, köztük hétszáz nagyvállalati tekintélyt, akik közül még soha enynyien nem látogattak el az ilyenkor szigorúan őrzött síparadicsomba. A magyar "multik" legfelső szintjéről csak Csányi Sándor, az OTP Bank vezére utazik Davosba, ahova magyar kormányzati tisztségviselő évek óta be nem tette a lábát.

Pedig az idei konferencia témája magyar szempontból is igazán érdekes. Hogyan állhatnak helyt a globalizáció körülményei között az egyes országok, cégek? Hogyan vehetik fel a versenyt a fejlett országokból munkahelyeket tömegesen elcsábító Indiával és Kínával, s mindinkább Brazíliával és Oroszországgal is. Hogyan teremthetők új munkahelyek a fejlett ipari államokban, hogyan változik a gazdasági környezet, a gondolkodás? Vajon vissza kell-e fejleszteni a jóléti államot, szűkíteni kell-e az állami nyugdíj- és egészségügyi ellátást, hogy a fejlettek versenyben maradjanak a feltörekvő, de szociális ügyekben egyelőre szűkmarkú országokkal? S vajon nem kell-e tompítania a jövedelmi különbségeket magának Kínának és Indiának is? Hogyan járulhat hozzá az oktatás színvonalának emelése, a kreativitás és az innováció ösztönzése ahhoz, hogy a fejlett államok megőrizzék életnívójukat, technológiai előnyüket, s persze közben emeljék a foglalkoztatás színvonalát. Izgalmas kérdések, amelyekre nem könnyű megtalálni a megoldást.

Ám ha már ennyi politikus és üzletember találkozik, nem kerülhetik meg az egyéb, talán még fontosabb témákat sem. Például: mi Európa jövője az alkotmányozás bukása után? Erről beszél mai megnyitójában Angela Merkel német kancellár. Megkerülhetetlenek a magyar gazdaságot is érintő pénzügyi kérdések, a felhalmozódott egyensúlytalanságok, amelyek kezelése a világgazdaság egyik legizgalmasabb folyamatának ígérkezik. Elsősorban a hatalmas amerikai költségvetési és folyó fizetési mérleg hiánya látszik fenntarthatatlannak, bár az USA így akkora keresletet támasztott, hogy serkentően hatott önmagára és a globális gazdaságra egyaránt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.