Magyarország semmilyen formában nem érintett

Valamennyi megkeresett magyar minisztérium megerősítette, hogy nem működött közre CIA-börtönök fenntartásában, titkos fogva tartásban, átszállításban, és ilyen megkeresés nem is érkezett hozzájuk külföldi hatóság részéről - mondta a külügyi szóvivő keddi budapesti tájékoztatóján.

A magyar tárcáknak arról sincs tudomásuk, hogy külföldi hatóságok ilyen jellegű magyarországi tevékenységet folytattak volna - közölte Polgár Viktor, ismertetve azt a választ, amelyet Magyarország Dick Marty, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése jelentéstevőjének megkeresésére adott.

- Az Igazságügyi Minisztérium, a Miniszterelnöki Hivatal polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkársága, a belügyi és a honvédelmi tárca a felügyeletük alá tartozó szolgálatok nevében egyértelmű és egybehangzó választ adott - hangsúlyozta Polgár Viktor.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy Terry Davis, az Európa Tanács főtitkára még november végén - három hónapos határidővel - felkérte a szervezet tagországait, nyilatkozzanak arról, volt-e a területükön az amerikai hírszerző szervezet, a CIA által fenntartott börtön. Az ET raportőre, Dick Marty december végén ugyancsak informálódni kívánt a tagállamoknál jelentése elkészítéséhez.

Polgár Viktor kiemelte: a jelentéshez Magyarország azzal tudott hozzájárulni, hogy az említett tárcákat felkérte, nyilatkozzanak arról, Magyarország milyen mértékben és hogyan lett volna érintett.

A megszületett választ megkapták az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének magyar képviselői, és hasonló választ fognak eljuttatni - február 21-i határidővel - Terry Davis ET-főtitkárhoz is.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének jelentéstevője hétfőn Strasbourgban arról számolt be, hogy szerinte a CIA a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva valóban folytatott illegális tevékenységeket Európában, de a vizsgálat eddigi eredményeit összefoglaló jelentés egyelőre nem tud választ adni arra, hogy működtek-e, s ha igen, akkor mely európai országokban az állítólagos titkos fogolytáborok.

Mihai Razvan Ungureanu külügyminiszter is kedden ismét cáfolta, hogy Románia területén úgynevezett "CIA-féle fogolytáborok" lennének vagy bármikor lettek volna.

Közben egy román lap azt állította: a román légiforgalmi nyilvántartásokból eltűntek "egyes amerikai légitársaságok 26 járatának romániai leszállására vonatkozó adatok". (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.