Média, piac; Táblával mindenki jobban jár

Média, piac

A Magyar Vizsla-ügy oly botrányosra dagadt (illetve dagasztották), hogy akár kampánytényezővé is válhat. Figyelemre méltó, hogy a honi média baloldali fele (vagyis majd az egész) milyen egységesen háborodott fel.

A rendszerváltozás óta a baloldal egyre hangsúlyosabban jelenik meg a média minden területén. Pl. ha valaki utazása eszközéül a magyar államvasutak egy IC-jét választja, a hosszú út során olvasgathatja a MÁV által ingyenesen kínált lapokat: a Népszavát és Népszabadságot.

Világos, hogy a "vizslaügy" kapcsán a média nagy részének a célja és feladata a kiadvány tartalmának devalválása, hiteltelenítése. Kérdés, hogy a választópolgárok tisztában vannak-e azzal, mi folyik kis országunk médiapiacán? Erre válaszolni azoknak a magyar értelmiségieknek kéne, akik elvileg felül tudnak emelkedni a pártosodás ördögi körén: pártatlanul elemezve az eseményeket, bemutatva a mozgatórugókat. De mit tesznek ehelyett? A rendszerváltozás óta a magyar értelmiség ugyanúgy beállt a befolyásért vívott küzdelembe, mint a politikusok: a cél a hatalom és a befolyás. Csakhogy egy nemzet értelmiségének feladata és küldetése van: ők határozzák meg a közbeszédet, és ezen keresztül a gondolkodást, a trendeket. A ma előtérben lévők részt vállaltak a társadalomra oktrojált mesterséges bal- és jobboldali megosztásban, amely semmi mást nem szolgál, mint a hatalomért folytatott küzdelem elfedését. A Magyar Vizsla-ügy csak megmutatta az értelmiség igazi arcát: nem a valóság feltárása, bemutatása, főképp egyensúlyba hozása a céljuk. Az elfogult értelmiségiek úgy manipulálnak, hogy bármi történjék, a nagy sátán - a Fidesz és Orbán - rosszul jöjjön ki belőle. Kihasználják, hogy az átlagember nem mondható különösen értelmesnek, nem gondolkodik összefüggésekben, nem tesz fel kérdéseket, és nem keres megoldásokat. Nem túl érdeklődő, nem olvas. Ez egy tendencia, nemcsak hazánkban, hanem világszerte, ezt fel kell ismerni, mint ahogy a politika és szerintem az értelmiség is felismerte. És ki is használja. Egy politikustól ez elvárható, de egy értelmiségitől? Hát olyan is ez az ország, mint az értelmisége: álszent, hazug és romlott.

Vincze Attila
egyetemi hallgató, Budapest-Miskolc

Táblával mindenki jobban jár

Felháborító, milyen jegyzők, forgalomszervező emberek vannak Magyarországon. Olvasom a január 4-i lapjukban Szentirmay Sára mondatait a Táblahiány az M5-ös mentén című cikkükben. Szinte komikusan hatottak rám Forráskút jegyzőnőjének szavai. Mint elmondta: "nem kapott jelzést, hogy valakinek hiányoznának az eligazító táblák. Szerinte azért lehet, mert a helybeliek tudják, merre kell menni. Az lehetséges, hogy az átutazók bosszankodnak, de arról az önkormányzat nem szerez tudomást."

Nevetséges és szánalmas. Kíváncsi lennék, mit szólna Szentirmay Sára, ha elhoznám lakóhelyemnek egy olyan részére, ahol éppen nincs kitáblázva az M7-es autópálya, és arra kérném, keresse meg. Ja, és hozzátenném: "Miért tegyem ki a táblát? Én tudom, merre kell menni!" Megtudná, milyen érzés, mikor az ember arra autózik Forráskút felé este, havas, csúszós úton, szakadó hóban, fáradtan, és nincs kiírva, merre kell menni a gyorsabb utat jelentő autópálya felé. Szerintem mindenki érdeke, hogy egy autópálya elérhetősége jól ki legyen táblázva. A környéken lakó nyer vele, mert nem megy keresztül a kamionforgalom a lakhelyén, nem repednek a falai. Az útkezelő is hasznot húz belőle, mert nem kell folyamatosan kátyúznia, a rendfenntartó is jobban jár, s a gyalogos is.

Sajnos nem egyedi esetről van itt szó, érvényes ez a többi autópálya menti falura, városra is.

Kiliti Barnabás
Székesfehérvár

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.